MINISTRE, ČEGA SE TO PLAŠIŠ: Zlatibora Lončara čuvaju agenti BIA!
Foto: Stefan Jokić

Ministar zdravlja uživa posebne privilegije

MINISTRE, ČEGA SE TO PLAŠIŠ: Zlatibora Lončara čuvaju agenti BIA!

Politika -
Nejasno otkud specijalna zaštita članu Vlade koji, koliko se zna, nije izložen bezbednosnim rizicima. Bivši pripadnik Državne bezbednosti Božidar Spasić kaže da je skandalozno što ministar zdravlja ima obezbeđenje

BEOGRAD - Na spisku političara i državnih zvaničnika koji imaju obezbeđenje nalazi se i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, potvrđeno je Kuriru iz više nezavisnih izvora iz policije i Vlade Srbije.

Prema njihovim tvrdnjama, o Lončarevoj bezbednosti najverovatnije se brinu pripadnici Bezbednosno-informativne agencije.Pitanje je, međutim, po kom osnovu je njemu kao ministru zdravlja to obezbeđenje uopšte dodeljeno.

Prema rečima sagovornika Kurira, funkcija ministra zdravlja ne nosi rizik i ne iziskuje da ga bezbednjaci prate u stopu.

Izvori Kurira kaže da nikom nije jasno otkud Lončaru obezbeđenje.

Pod stalnom zaštitom- On je pod stalnom zaštitom obezbeđenja, i to iz BIA. Svi se tome čude, jer, koliko je poznato, nije izložen pretnjama i situacijama koje bi dovele do toga da ima pratnju - navodi naš sagovornik iz Vlade Srbije.A da Lončar zaista ima zaštitu BIA, pokazuje i situacija iz juna 2014. godine. Kada je, prema pisanju medija, Lončar optužio Ljubišu Buha Čumeta da mu je autom preprečio put na Dedinju, Čume je, kako je tada rekao, iskaz dao u BIA.Da li su bezbednosni rizici po ministra zdravlja i neki njegovi repovi iz prošlosti, nismo uspeli da saznamo. Međutim, činjenica je da je 2006. zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi u procesu za ubistvo premijera Zorana Ðinđića optužio Lončara da je bio saradnik „zemunskog klana“. Milenković je, naime, Lončara označio kao jednog od dvojice lekara koji su ubrizgavali smrtonosne injekcije ranjenim suparnicima „zemunaca“ lečenim u Urgentnom centru.Kurir je u MUP i BIA zatražio informacije i objašnjenje na osnovu kojih procena su Lončaru dodeljeni čuvari, ali odgovore od njih nismo dobili. Kontaktirali smo i sa Upravom za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, ali su nam u tom sektoru samo rekli da su sve informacije prosledili MUP.Bivši pripadnik DB Božidar Spasić kaže da je skandalozno to što Lončar ima obezbeđenje.- Činjenica je da je kod nas taj segment veoma zloupotrebljen, iako nadležni pokušavaju da nas ubede da je to regulisana materija. Zato smo i došli do toga da ministri koji apsolutno nemaju rizična radna mesta, ni fizički ni psihički, imaju šofere koji nose „heklere“, blindirani auto... U Nemačkoj, recimo, samo dva-tri ministra imaju vozače, a kod nas političari imaju čak i portirnicu s policajcem ispred zgrade. To što ministar zdravlja ima obezbeđenje je farsa i nakaradna politika - kritikuje Spasić.Odluku donosi VladaKriminolog Dobrivoje Radovanović se takođe pita po kojoj logici je Lončaru dodeljeno obezbeđenje.- Ne znam zašto njemu to treba. Možda postoji odluka da svi ministri treba da imaju obezbeđenje, ali sumnjam da su u Nemanjinoj 11 to odlučili. Pogotovo je pitanje zašto bi ministar zdravlja ili prosvete, kojima zbog prirode posla bezbednost nije narušena, imao nekog ko ga prati stalno. To je apsurdno - ukazuje Radovanović.Prema zakonu, pravo na obezbeđenje imaju premijer, ministri odbrane i policije. Ostali ga dobijaju na osnovu procene, koju rade BIA, VBA i MUP. Na osnovu procene Saveta za nacionalnu bezbednost, konačnu odluku o tome ko dobija obezbeđenje o trošku države donosi Vlada Srbije.

Ministrovo društvo staro...  Vođe zemunskog klana Mile Luković  Kum i Dušan Spasojević Šiptar
Ministrovo društvo staro... Vođe zemunskog klana Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar

Obezbeđenje premijera i predsednikaVUČIĆA ČUVAJU KOBRE, NIKOLIĆA MUP Premijera Aleksandra Vučića obezbeđuju Kobre, koje su bile zadužene i za bezbednost bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.Ova jedinica bi trebalo da štiti i predsednika Srbije Tomislava Nikolića jer je on vrhovni komandant, ali je on tražio da ga čuvaju oni koji brinu o bezbednosti svih građana, pa su mu dodeljeni pripadnici Uprave za obezbeđenje određenih ličnosti MUP.Mimo toga, još dvadesetak političara ima obezbeđenje, koje im je dodeljeno na osnovu bezbednosne procene MUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track