(FOTO) KONAČNO MOŽE DA ZAGRLI SINA: Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor!
Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Odluka suda u Kosovskoj Mitrovici

(FOTO) KONAČNO MOŽE DA ZAGRLI SINA: Oliveru Ivanoviću određen kućni pritvor!

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Lideru Građanske inicijative Oliveru Ivanoviću sud u Kosovskoj Mitrovici danas je odredio meru kućnog pritvora.

1 / 5 Foto: Tanjug Dejan Simićević

Ivanović je danas napustio, nešto posle podneva, Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici, nakon što mu je umesto poništene zatvorske kazne za ratni zločin iz 1999. godine, do novog suđenja određen kućni pritvor.

Ivanović napustio sud, očekuje se prebacivanje u kućni pritvor

On je vozilom pritvorske jedinice prebačen u zatvor u Kosovskoj Mitrovici gde će boraviti do završetka administrativne procedure. Očekuje se da Ivanović budu prebačen do svog stana u tom gradu za sat vremena.Nakon što su saznali za presudu, ispred kapije suda okupili su se njegovi partijski i lični prijatelji, koji će ga čekati i ispred zgrade u Ulici Ive Lole Ribara, gde Ivanović stanuje.

EKSKLUZIVNO SUPRUGA OLIVERA IVANOVIĆA ZA KURIR: Sin i ja ga čekamo ispred suda!

Foto: Tanjug/Dejan Simićević
Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je novinarima da je sudija predsednica Euleksovog sudskog veća donela odluku kojom je ukinula sudski pritvor Ivanoviću i odredila kućni pritvor na dva meseca posle čega će biti doneto novo rešenje.

- Imam utisak da i ovaj sud deli pravdu na kašičicu i u delovima kao što je učinio i Apelacioni sud koji nije imao hrabrosti da u potpunosti oslobodi Ivanovića, već je prvostepenu presudu ukinuo. Sada i Osnovni sud umesto da omogući odbranu sa slobode, određuje kućni pritvor, ali ako je ovo jedan korak ka njegovoj slobodi mi ovo rešenje pozdravljamo - rekao je Vlajić.

Foto: Tanjug/Dejan Simićević
Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Statusna konferencija će biti održana početkom marta kada će biti jasno kada će Ivanoviću početi novo suđenje.Vlada Srbije pružila je Euleksu garancije da će Ivanović biti dostupan pravosudnim organima ukoliko mu se omogući odbrana sa slobode.Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je novinarima u Kosovskoj Mitrovici da pozitivno gleda na to što će Ivanović moći sa svojom porodicom da provede naredna dva meseca, posle dužeg vremena.

Foto: Tanjug/Dejan Simićević
Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Kurir TV: Kraj zatvorske golgote Olivera Ivanovića?

Ivanović je doveden jutros nešto pre 10 sati u Osnovni sud u severnoj Mitrovici gde je bi trebalo da bude doneta odluka o tome da li će biti pušten iz pritvora.

U blizini zgrade suda primetne su jake mere policijskog obezbeđenja. Ulica koja vodi prema zgradi suda je zatvorena, a zatvorene su i obe kapije suda u Mitrovici i tu se nalaze pripadnici kosovske policije.

Apelacioni sud u Prištini odlučio je prošle nedelje da se Ivanoviću ponovi suđenje, nakon što je sud poništio prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora.

Foto: Tanjug/Dejan Simićević
Foto: Tanjug/Dejan Simićević

Podsetimo, Ivanović je bio proglašen krivim za ratne zločine pred sudom u Kosovskoj Mitrovici i osuđen na devet godina zatvora.Bio je osuđen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. dok ga je sud oslobodio optužbi za krivična dela iz februara 2000. godine.Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine, preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu koji je trajao više od godinu dana

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ukratko: Oslobodite Olivera Ivanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track