OTKRIO SKANDAL Zoran Živković: Tadić i Đilas zabranili spomenik Đinđiću!

Ekskluzivno za Kurir

OTKRIO SKANDAL Zoran Živković: Tadić i Đilas zabranili spomenik Đinđiću!

Politika -

Blizak prijatelj ubijenog premijera tvrdi da DS nije dozvolio da se 2009. u Manježu ili Finansijskom parku postavi bista, delo akademskog vajara Bobana Ilića iz Čikaga, iako to grad ne bi koštalo ni dinara

BEOGRAD - Demokratska stranka s Borisom Tadićem na čelu i Grad Beograd, koji je vodio Dragan Đilas, nisu dozvolili da se 2009. godine postavi bista pokojnog premijera Zorana Đinđića u centru Beograda, tvrdi za Kurir Zoran Živković, lider Nove stranke, a nekadašnji blizak prijatelj ubijenog predsednika vlade!Kako kaže, DS je do sada mogao da podigne spomenik Đinđiću, ali to očigledno nisu želeli.

Nisu odobrili, kako ekskluzivno za Kurir otkriva, da se bista akademskog vajara iz Čikaga postavi u centru Beograda, u Manježu ili Finansijskom parku, iako to grad ne bi koštalo ni dinara.Moderna tehnika- U prostorijama Nove stranke stoji spomenik Zoranu Đinđiću, njegova bista koju je radio akademski vajar Boban Ilić iz Čikaga još pre šest ili sedam godina. Ja sam obezbedio da se to transportuje do Srbije, kao poklon gradu Beogradu. Obezbedili smo i sredstva za postavljanje tog spomenika, ali nekakva komisija za imenovanje trgova i ulica zaključila je da ne postoje uslovi za to. To je započelo u vreme Nenada Bogdanovića, a konačno „ne“ rekla je gradska komisija za vreme vlasti Dragana Đilasa. Mislim da je to bilo 2009. godine. Bista je i dan-danas kod nas u stranci - otkriva Živković.Ideja je bila da bista bude postavljena ili u parku Manjež ili u Finansijskom parku pored vlade, tamo gde je Zoran Đinđić ubijen.- Ali komisija to nije dozvolila. Ne znam koji su bili razlozi, ali sigurno je da to grad ne bi koštalo ništa. Njihovo obrazloženje je bilo da „nije za javni prostor“. Spomenik je moderan, rađen u modernoj tehnici, koju i inače koristi Boban Ilić, koji je već 20 godina u Čikagu i veoma priznat vajar - kaže Živković.Lider Nove stranke tvrdi i da je supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić podržala ideju da se spomenik postavi.Đilas se ućutao- Gospođa Đinđić je znala za to. Ali nije se mešala jer to i nije njena nadležnost - kaže Živković.Aktuelni lider DS Bojan Pajtić, koji je žestoko kritikovao ideju premijera Aleksandra Vučića o spomeniku Zoranu Đinđiću, kratko je poručio za Kurir:- Nemam baš nikakvu informaciju o tome, ipak morate pitati njih dvojicu.Pajtić nije hteo da komentariše to što tadašnji vrh DS, odnosno Đilas i Tadić, nisu dozvolili da se bista postavi.Dragan Đilas, tadašnji gradonačelnik Beograda, čija je komisija odbila ideju o postavljanju spomenika Zoranu Đinđiću, nije odgovarao na pozive i poruke Kurira.

Amnezija Boris Tadić nema pojma o predlogu iz 2009. godine NISAM JA, LJUDI, MAJKE MI!Nekadašnji predsednik Srbije i DS Boris Tadić tvrdi za Kurir da „nikada nije čuo za takav predlog“.- U vreme kada sam ja bio predsednik DS podignut je spomenik Zoranu Đinđiću u Prokuplju i širom Srbije su ulice i bulevari imenovani po njemu. Danas se iznose neistine o tome da nismo hteli da podižemo spomenike Zoranu Đinđiću samo da bi se predstavilo da je Vučić prvi koji to čini. I takvo prekrajanje prošlosti imamo na svakom koraku jer je predstavnicima ove vlasti potrebno da tako izmene sopstvenu prošlost - kaže Tadić i dodaje:- Neverovatno je da vreme vlasti DS premijer naziva vremenom „žutih lopova“ i „vlasti kriminalnih klanova“, dok istovremeno po nekoliko puta otvara fabrike i infrastrukturne projekte iz tog vremena i najavljuje podizanje spomenika Zoranu Đinđiću.

NeobičnoBISTA OD KAŠIKA I VILJUŠAKABista pokojnog premijera je neobična, izrađena od kašika i viljušaka. Pre deceniju ju je izradio Boban Ilić, kao svoj poklon u spomen prvom demokratski izabranom premijeru.

Vajar Boban IlićTADIĆEVA VLAST MI ZABRANILA SKULPTURUVajar Boban Ilić kaže za Kurir da je sve dogovorio još s pokojnim gradonačelnikom Beograda Nenadom Bogdanovićem.- Sve je bilo super dok skulptura nije stigla u Beograd. Pojavila se tu neka Gorica Mojović, koja je nagrdila i mene, i Đinđića, i Živkovića. To je, praktično, zabranila Tadićeva vlast. Već smo bili došli do urbanističkog plana, skoro pa gotovo, ali nisu dozvolili jer se politika upetljala - kazao je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track