POSLE 3 MESECA PROTIVLJENJA: Hrvatska i zvanično podržala otvaranje poglavlja 23!
Foto: Shutterstock

Sastanak Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju

POSLE 3 MESECA PROTIVLJENJA: Hrvatska i zvanično podržala otvaranje poglavlja 23!

Politika -

BRISEL - Hrvatska je danas na sastanku Radne grupe za proširenje i pregovore o pristupanju (COELA), posle više od tri meseca protivljenja, zvanično dala saglasnost na nacrt zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom.

Kako se saznaje iz evropskih diplomatskih izvora, sastanak Radne grupe Evropskog Saveta je završen, a zvanična informacija o postojanju konsenzusa za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom trebalo bi da bude objavljenja danas popodne oko 17 časova.

Iz slovačkog predsedavanja Evropskim Savetom za Tanjug kažu da će, čim budu imali zvaničnu informaciju o saglasnosti svih 28 država članica, preduzeti sledeće korake, koji se odnose na verifikaciju konsenzusa na sastanku ambasadora zemalja članica (COREPER), u četvrtak, i zakazivanje Međuvladine konferencije na kojoj bi Srbija otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

U diplomatskim izvorima u Briselu naglašavaju da je rezultat današnjeg sastanka i razgovora o otvaranju poglavlja 23 u najvećoj meri zasnovan na kompromisnom tekstu koji je juče postignut na Samitu EU i Zapadno balkanskih lidera u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track