RIK PREBROJAO 98,56: SNS osvojio 48,23, cenzus prešla cela opozicija, ukupno 11 partija!
Foto: Dado Đilas

Izbori 2016

RIK PREBROJAO 98,56: SNS osvojio 48,23, cenzus prešla cela opozicija, ukupno 11 partija!

Politika -

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da je na osnovu 98,56 odsto obradjenih biračkih mesta lista Aleksandar Vučić Srbija pobedjuje osvojila 48,23 odsto glasova a da u parlament ulazi ukupno još 11 partija, kolicija i majinskih stranaka.

Iza njih je koalicija Socijalitičke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koja je osvojila 10, 98 odsto glasova, a Srpska radikalna stranka 8,09 odsto glasova. Demokratska stranka osvojila je 6,04 odsto glasova gradjana, a Pokret Dosta je bilo 6.03 odsto glasova.

Prema tim podacima, koalicija SDS-LDP-LSV je dobila 5,03 odsto glasova, a koalicija DSS-Dveri je osvojila 5,00 odsto. Savez vojvodjanskih Madjara osvojio je 1,51 odsto glasova, a lista Borko Stefanović - Srbija za sve nas 0,95 odsto glasova. Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muarem Zukorlić osvojila je 0,84 odsto glasova izašlih birača, a stranka Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,78 odsto. Listi Zavetnici Milica Djordjević pripalo je 0,73 odsto, dok je Zelena stranka osvojila 0,64 odsto izašlih birača. Lista U inat - Složno za Srbiju - Narodni savez 0,46 odsto, a Partija za demokratsko delovanje Ardita Sinani 0,43 odsto, grupa gradjana za Preporod Srbije osvojila je 0,35 osto glasova. Ruska stranka osvojila je 0,36 odsto dok je Srpsko-ruski pokret dobio 0,27 odsto. Lista Dijalog - mladi sa stavom osvojila je 0,21 odsto galsova, a Republikanska stranka 0,12 odsto.

OVAKO JE SRBIJA GLASALA: Evo ko će vladati kojim gradom

S obzirom da obrada biračkog materijala nije završena predstavljeni procenti, kako je objašnjeno na konferenciji za novinare u RIK-u znače da će stranke i koalicija, još uvek uslovno imati odredjeni broj poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Po trenutnom stanju koalicija oko naprednjaka imala bi 131 mandat, koalicija oko socijalista 29, radikali 22 a koalicija oko demokrata i Pokret Dosta je bilo po 16 mandata. Koalicija LDP-LSV-SDS i koalicija DSS - Dveri imale bi po 13 poslaničkih mandata.

U parlamentu če biti i stranke manjina i to ; SVM sa četiri mandata, BDZ Sadzaka Muamera Zukorlića i SDA Sandzka Sulejmana Ugljanina sa po dva mandata kao i Pokreta za demokratsko delovanje Ardita Sinani i Zelena stranka sa po jednim mandatoma. Predsednik RIK Dejan Djurdjević je rekao da su do sada stigla samo dva prigovora koje je podnela SNS a da je očekivao posle sinoćnjih dešavanja da ih bude mnogo više.

RIK NA 97,46: Za SNS 48,25, u Skupštini SPS-JS, DS, SRS, Dosta je bilo, SDS-LDP-LSV i DSS-Dveri

"Ono što se sinoć dešavalo u RIK-u (prilikom dolaska opozicionih lidera) je bio nezapamćen vid pritiska na RIK", rekao je Djurdjević dodavši da je za neke od tih ljudi koji su bili u RIK-u "prvi put čuo u aferi Bodrum". On je najavio i da će sledeća konferencija za novinare u RIK-u biti po završetku obrade materijala sa 100 odsto biračkih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track