SRAMNO: Nikolić i Gašić u ratu za vojsku!
Foto: Beta Dragan Gojić

Nesreća helikoptera podloga za političke obračune

SRAMNO: Nikolić i Gašić u ratu za vojsku!

Politika -
Preko leševa: Šef države pokušava da smeni generale Bandića i Živaka, koji važe za ljude ministra odrane, i tako stekne prevlast u vojsci. Nikolić za lični rat koristi i generala Ljubišu Dikovića, koji mu je blizak, a koji je u zavadi s ministrom vojnim Bratislavom Gašićem

BEOGRAD - Nesreća helikoptera otvorila je Pandorinu kutiju prevlasti u Vojsci Srbije! Predsednik Tomislav Nikolić pokušava da iskoristi stravičnu tragediju u kojoj je stradalo sedmoro ljudi zarad ličnog obračuna sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i preuzimanja prevlasti u Vojsci Srbije, saznaje Kurir.Kako kaže naš sagovornik, predsednik Srbije odavno hoće da preuzme kontrolu nad vojskom, smatra da Gašić nije dorastao funkciji ministra odbrane, a uz to ima i pik na njega jer je ovaj najveći protivnik njegovog sina Radomira Nikolića u stranci.Čistka generala- Nikolić pokušava da oslabi Gašića time što će najpre svaliti krivicu za nesreću na generale Predraga Bandića i Ranka Živaka, a onda ih zbog toga i smeniti. Živak, a pre svega Bandić važe za Gašićeve ljude i njihova smena bi oslabila poziciju ministra. Nikolićeva namera je da postavi svoje kadrove - priča naš izvor, inače odlično upućen u odnose u vojsci, i dodaje:- Poznato je i da je Nikolić dobar sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem. Sećate se da je čak zbog njega zaratio sa nevladinim sektorom i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Diković je inače u sukobu sa Gašićem, pa mu nije teško palo da priskoči Nikoliću u pomoć i udari na ministra.Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da se nesreća sa helikopterom pretvorila u politički obračun i to upravo na relaciji predsednik - ministar.- Javna je tajna da između Nikolića i Gašića ne vlada harmonija i da je Diković čovek koji je bliži Nikoliću nego Gašiću. S druge strane, posthumnim odlikovanjem poginulih šalje se politička poruka. Niko ne kaže da ih ne treba odlikovati, naravno, ali ne baš u ovom trenutku. Nije nemoguće da sledi čistka u vojsci, koja je do sada vešto skrivana. Nikolić će sigurno to iskoristiti da postavi svoje ljude, a čini se da Živak i Bandić ne bi bili njegov izbor jer su bliski Gašiću - naglasio je Radić.Loš brakDa su Nikolić i Gašić u sukobu, te da je to isplivalo upravo posle nesreće, smatra i politički analitičar Dušan Janjić.- To između Nikolića i Gašića je kao loš brak. Oni su se o svakoj temi svađali. To što koriste i ovu tragediju da se međusobno razračunavaju je potpuno neprimereno i nedostojanstveno. Na primer, iz vojske procuri informacija o navodnom alkoholu pronađenom u krvi pilota, a predsednik Nikolić odmah donese odluku o odlikovanju. Šta mislite, šta time hoće da poruči Gašiću? - ukazuje Janjić.

Ministarstvo odbrane oformilo radnu grupuPOMOĆ PORODICAMA STRADALIH

Ministarstvo odbrane (MO), na inicijativu Gašića, oformilo je radnu grupu za pomoć članovima porodica stradalih pripadnika RV i PVO, sa državnim sekretarom Zoranom Đorđevićem na čelu. MO navodi da pripadnici VS nemaju klasično osiguranje, već naknade i pomoć u slučaju smrti ili invaliditeta. Članovi porodice stradalih imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, na naknade za osposobljavanje bračnog druga ako nema stručnu spremu (sada 38.285 dinara mesečno), za školske knjige, za školovanje, za troškove pogreba (126.428 dinara), na posmrtnu pomoć supružniku i ostalim izdržavanim članovima porodice, na porodičnu penziju, rešenje stambenog pitanja i prednost pri zapošljavanju u službi kao civil.

Ućutali seNIKO DA PISNE

Gašić nije želeo da komentariše rat sa Nikolićem. Odgovore nismo dobili ni od Nikolića, ni Dikovića, kao ni od Bandića i Živaka.

Nikolić: SAČUVAJTE KREDIBILITET VOJSKE Da se u vojsci priprema čistka nagovestio je ranije i šef države.- Jedino istina i iznošenje činjenica mogu razvejati svaki tračak sumnje i očuvati kredibilitet institucije od najvećeg poverenja među građanima Srbije - poručio je Nikolić neposredno posle nesreće, koji je tako, kažu upućeni, direktno udario na Gašića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track