SUMNJIVI DILOVI: Nikolić poklonio Čumetovom bratu lokal od 129 kvadrata!

Prvi čovek Srbije sarađivao sa opasnim likom

SUMNJIVI DILOVI: Nikolić poklonio Čumetovom bratu lokal od 129 kvadrata!

Politika -
Tomislav Nikolić 1997, dok je bio na čelu JP „Poslovni prostor Zemun“, bratu Ljubiše Buhe Novaku prodao objekat od 129 kvadrata po deset puta nižoj ceni od tržišne. Prema ugovoru, Buha je kvadrat plaćao 700 dinara, a vrednost novogradnje tada je bila čak 7.126 dinara po kvadratu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je devedesetih godina, u vreme dok je bio direktor JP „Poslovni prostor Zemun“, sklopio kupoprodajni ugovor o prodaji lokala u Surčinu sa bratom Ljubiše Buhe Čumeta Novakom po desetostruko nižoj ceni od tržišne, otkriva Kurir.Skoro pa džabeNaime, prema ugovoru potpisanom 10. juna 1997. godine, brat kontroverznog biznismena, u to vreme jednog od vođa surčinskog kriminalnog klana, kupio je lokal od 129 kvadratnih metara u opštini Surčin (ugao Vojvođanske i ulice Braće Puhalović) u iznosu od tadašnjih 90.300 dinara. Cena po kvadratu iznosila je svega 700 dinara.Međutim, cena kvadrata stambene novogradnje te 1997. godine iznosila je oko 7.126 dinara. Ako se to uporedi, a cena je poslovnog prostora i viša od cene stambene novogradnje, ispada da je Buha lokal dobio po deset puta nižoj ceni! Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da ga ovakva priča o sprezi političara, biznismena i njihovih navodnih prijatelja uopšte ne iznenađuje.Bez odgovora- To jeste bili devedesetih, ali se ni do danas ništa nije promenilo. A Nikolić verovatno tada nije ni sanjao da će postati predsednik i uveren sam da je zakonska forma ispoštovana jer su zakoni upravo donošeni u interesu lokalnih moćnika. Političari su ti koji su svojim „prijateljima“ iz biznisa nameštali jeftine lokale, ali i zapošljavali stranačke kadrove. To je vrzino koliko koje je teško raspetljati - naglasio je Stevanović.Iz Predsedništva Srbije do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao, a detalje iz ugovora nije želeo da komentariše ni Novak Buha. On takođe nije odgovarao na pozive i poruke novinara našeg lista.

Dokaz... Ugovor o prodaji lokala zaključili Nikolić i Buha
Dokaz... Ugovor o prodaji lokala zaključili Nikolić i Buha

FalsifikatPodsetimo, Kurir je nedavno objavio dokument koji je šef države, upravo u vreme dok se nalazio na čelu „Poslovnog prostora Zemun“, potpisao kao diplomirani pravnik iako nikada nije završio Pravni fakultet. Nikolić je diplomu fakulteta zvanično stekao tek školske 2006/2007. godine, i to na privatnom Fakultetu za menadžment (FAM). Inače, njegovo sticanje diplome pratile su brojne kontroverze.

Ko je Novak BuhaSUDILI MU ZA REKETIRANJENovak Buha je u prošlosti bio optužen za reketiranje jer je zakupio poslovni prostor od 155 kvadrata na aerodromu „Nikola Tesla“, gde je otvorio kockarnicu. Bio je uključen u kriminalne aktivnosti, zbog čega je hapšen u akciji „Sablja“ posle ubistva premijera Srbije Zorana Ðinđića. Od 2003. mu se sudi zbog sumnje da je sa saradnicima iznuđivao novac od jednog surčinskog biznismena, ali bez epiloga. Preko firme „Gejm planet kompani“ ima pet slot klubova u Beogradu.

ReagovanjaGoran Knežević (SNS)PROCESUIRATI- Baš ste me zatekli s tim pitanjem, ali ako je to tačno, onda treba postupiti po zakonu, a to onda znači da treba procesuirati onog ko je počinio krivično delo.Aleksandra Jerkov (DS)BILI OKRUŽENI KRIMINALCIMA- SRS je u to vreme imao oko sebe grupu kriminalaca koji su dobro živeli od toga što su bili bliski sa njima. Mislim da i SNS danas ima grupu ljudi koji profitiraju od toga što su njihovi prijatelji na vlasti.Vjerica Radeta (SRS)SVE PO ZAKONU- Sigurna sam da je sve što se tada radilo bilo u skladu sa zakonom. On je kao direktor to potpisao, UO je donosio odluku.Sanda Rašković Ivić (DSS)UTVRDITI ČINJENICE- Postojale su onda, a postoje i danas službe koje to treba da utvrde i neka one rade svoj posao. Janko Veselinović, pokret Preokret DA LI JE BUHA VRATIO USLUGU?- Samo bih pitao predsednika da li mu je taj vlasnik poslovnog prostora pomogao u izbornoj kampanji za predsednika?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track