TOTALNI FIJASKO: Petooktobarske snage u Srbiji više ne postoje
Foto: FoNet

Urednik Vremena o rezultatima izbora

TOTALNI FIJASKO: Petooktobarske snage u Srbiji više ne postoje

Politika -

Predpetooktobarske snage doživele su na ovim izborima totalni fijasko, naveo je urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković

Urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković kaže, komentarišući preliminarne rezultate izbora, da su predpetooktobarske snage doživele totalni fijasko i da ne postoje više.

"SNS sa radikalima ne može, sa SPS se posvađao i neprijatno mu je da kaže da neće s njima, i eventualno će neki treći da se pojavi da prođe", kaže Žarković i dodaje: "Opasna je situacija za Vučića da sam formira vladu, odgovornost je ogromna". On ocenjuje da je to loše jer će Vučić biti pod pritiskom kadrova.

Žarković je naglasio da izlaznost, iako je veća, nije mnogo veća nego 2014. Ono što je politički važno - nije poenta izbora koliko će procenata da uzme ko, već koliko će poslanika imati od 250 mesta i to će biti ključno pitanje za Srbiju, kaže urednik Vremena.

Predpetooktobarske snage doživele su totalni fijasko, naveo je Žarković. Očajan poraz petooktobarskih snaga, prepustili su teren Vučiću, kaže Žarković.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Predpetooktobarske stranke ne postoje više, navodi Žarković, podsećajući da sada iza SNS, imam SPS i radikale, koji su bili ono protiv čega se borilo.

"Ako smo objektivni, možemo da kažemo da je Vučić osvojio fenomenalan rezultat.. Čak i ako izabere nekog partnera - to će biti jeftinije nego na prošlim izborima, i finansijski i politički", kaže.

"U ovom trenutku niko Vučića ne može da uslovljava... Kad se ovo pretvori u mandate, ako su ovi preliminarni rezultati tačni, imaće preko 170", dodaje.

Vrlo lako može da se dogodi da samo prođu tri stranke do kraja izbornog dana, napominje Žarković.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Vučić je vodio impresivnu kampanju, zahvaljujući medijima koji su mu duvali u leđa, kaže Žarković, ocenjujući da je u tom poslu on čovek koji je možda najbolji u Evropi.

"Dačić je rekao da hoće, Vučić se možda kandiduje za predsednika"

Ivica Dačić je, ukoliko ste pažljivo slušali, rekao da hoće i da tu on ne bi ništa menjao", rekao je Žarković komentarišući obraćanja lidera stranaka tokom večeri.

Onda se pitamo zašto je Aleksandar Vučić raspisao izbore, šta je dobio, koju vlast, koju novu snagu, navodi urednik Vremena.

Ukoliko sedam stranaka prođe cenzus, kako je objavila CRTA, moraće da pravi koaliciju koja je mogo skupa, rekao je Žarković, dodajući da ne veruje će sedam stranaka ući. Sa tim se saglasio i Jovo Bakić.

Lično mislim da ćemo ubrzavati te izborne cikluse, imaćemo sve više Vučića, nije isključena mogućnost da se on pojavi kao kandidat za predsednika Srbije, za mandat od pet godina, 2017. godine, naveo je Žarković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track