IZBORI - CESID 90,6 ODSTO: SNS dobio 49,2, SPS, SRS, DS, DSS i Radulović prešli cenzus!
Foto: Zorana Jevtić

Vanredni izbori u Srbiji

IZBORI - CESID 90,6 ODSTO: SNS dobio 49,2, SPS, SRS, DS, DSS i Radulović prešli cenzus!

Politika -

Građani su danas birali 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji.

2.11 - Na vanrednoj konferenciji RIK objavljeni su novi podaci na osnovu 57, 32 biračkog tela, stanje je sledeće:SNS - 48,88; SPS- 11,96; SRS 7,96; Dosta je bilo 5,18; LDP-LSV-SDS 4,95; Dveri-DSS 4,88.

01.56 - Lideri opozicionih stranaka, posle sastanka u sedištu Demokratske stranke (DS) zbog moguće izborne kradje krenuli su u Republičku izbornu komisiju (RIK) gde je najavljeno odžavanje konferencije za novinare.

Foto: Tviter @demokrate
Foto: Tviter @demokrate

1.03 - U sedištu Demokratske stranke održava se sastanak opozicionih stranaka, čiji predstavnici su se odazvali pozivu predsednika DS Bojana Pajtića da se sastanu zbog nepravilnosti na izborima. Sastankom predsedava Pajtić, a na njemu učestvuju predstavnici koalicije LDP-LSV-SDS, DSS-Dveri i Dosta je bilo.

00.57 - Republička izbora komisija saopštila je kasno večeras da je, prema preliminarnim rezultatima sa obrađenog 27,25 posto biračkog tela, SNS osvojila 49,30 posto osvojenih glasova.

00.53 - Žurka u štabu Pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića, a Radulović je u jednom trenutku uzeo gitaru i odsvirao Pink Flojd "Wish you were here".

00.41 SNS je osvojio 49,2 odsto glasova na parlamentarnim izborima. Sledi SPS sa 11,3, potom SRS sa 7,9 odsto, DS sa 5,9 odsto, Dveri-DSS 5,1 odsto i Dosta je bilo tačno 5,7 odsto podrške, pokazuju preliminarni rezultati Cesida na uzorku od 90,6 odsto obrađenih podataka

00.14 Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 48,59 odsto na vanrednim parlamentarnim izborima, pokazali su rezultati na 96 odsto uzorka sa 450 biračkih mesta na kojima je organizacija CRTA imala posmatrače, izjavio je šef Posmatračke misije Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov. Socijalistička partija Srbije osvojila je 11 odsto, Demokratska stranka 6,09 odsto, Srpska radikalna stranka 7,86 odsto, Dosta je bilo 5,81 odsto, rekao je Nedeljkov uz ogradu da im nedostaju mesta pretežno iz Vojvodine koja mogu da utiču na konačne rezultate. Koalicija Socijaldemokratske stranke, Liberalno demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine osvojila je 5,05 odsto, koalicija Demokratske stranke Srbije i Dveri 5,09 odsto, a ostale stranke zajedno 7,31 odsto, rekao je Nedeljkov i istakao da je nevažećih listića bilo 3,21 odsto.

23.55 Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić izjavila je večeras da je ta stranka prema prvim rezultatima osvojila šest odsto glasova na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima i da sve pokazuje da bi moglo da dodje do krađe glasova.

DSS i Dveri upozoravaju na krađu glasova, Foto: Printscreen
DSS i Dveri upozoravaju na krađu glasova, Foto: Printscreen

Razlika i sporost u brojanju glasova i rešenost CESID-a da se večeras ne obrade podaci govore da bi moglo da dodje do kradje glasova na različite načine", rekla je Rašković Ivić na konferenciji za novinare.

23.40 SPS: Ostvarili smo značajan rezultat!

Ostvarili smo značajan i dobar izborni rezultat, izjavio je večeras predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić i procenio da je koalicija SPS-JS osvojila oko 12 odsto glasova.

Socijalisti zadovoljni rezultatom, Foto: Printscreen
Socijalisti zadovoljni rezultatom, Foto: Printscreen

"Dobili smo više od 400 hiljada glasova, što je manje nego što sam najavljivao, ali smo našli svoj ugao i sačuvali integritet stranke i koalicije", naglasio je Dačić, čestitao SNS i Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi i istakao da su stranke koje su do sada činile vladajuću koaliciju na ovim izborima osvojile više od 60 odsto glasova.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

23.30 Na osnovu 82 odsto odsto prebrojanih glasova, šest lista je prešlo cenzus na vanrednim parlamentarnim izborima, a još jedna ima velike izglede da to ostvari, saopštio je Cesid.

Srpska napredna stranka ima 49,7 odsto glasova, Socijalistička partija Srbije 11,6, Srpska radikalna stranka 7,7, Demokratska stranka 5,9, Pokret Dosta je bilo Saša Radulović 5,2 i koalicija Demokratska stranka Srbije - Dveri 5,1 odsto.

Gužva u štabu SNS, foto: Kurir
Gužva u štabu SNS, foto: Kurir

Za sada je ispopd cenzusa kolaicija Socijaldemokratske partije, Liberalno demokatske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine sa 4,9 odsto glasova, ali tu nisu uračunati retultati iz Vojvodine, pa je moguće da će i ta lista preći cenzus.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

23.24 Šešelj: Izbora nam neće nedostajati!

Predsednik SRS Vojislav Šešelj rekao je da je očekivao veći uspeh radikala na izborima, ali da ne može da se ljuti na narod.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Uvereni smo da ćemo ispuniti očekivanja onih koji su nas podržali. Za nas je najvažnije da smo povratili status parlamentarne političke partije i da ćemo za skupštinskim govornicama dokazati da smo superiorniji u odnosu na političke protivnike. Kako stvari stoje, izbora nam bar neće nedostajati", istakao je Šešelj.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

23.10 Pajtić: Zadovoljni smo rezultatom

Predsednik DS Bojan Pajtić izrazio je zahvalnost građanima koji su na izborima podržali demokrate i istakao da je zadovoljan izbornim rezultatom.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"DS se bori protiv autoritativnog režima. Podnećemo 8 prigovora na izborni tok, jer je u pitanju sistem bugarskog voza. Ovo nisu bili ni fer ni pošteni izbori i protekli su u medijskoj blokadi", istakao je Pajtić.

23.05 Na osnovu preliminarnih rezultata sa 80,5 odsto biračkih mesta, Srpska napredna stranka osvojila je 49,7 odsto glasova birača a u parlament ulazi još pet izbornih lista, saopštio je večeras CeSID.

Prema tim podacima, na drugom mestu nalazi se Socijalistička partija Srbija sa 11,6 odsto a treća je Srpska radikalna stranka sa 7,7 odsto poverenja birača.

Demokratska stranka osvojila je 5,9 odsto, koalicija DSS-Dveri 5,1 a u parlament bi ušao i Pokret Dosta je bilo sa pet odsto osvojenih glasova. Predstavnik CeSID-a Bojan Klačar je rekao da je koalicija SDS-LDP-LSV blizu cenzusa sa osvojenih 4,9 odsto glasova.

22.43 Vučić: Hvala građanima na ukazanom poverenju, zajedno možemo sve!

Predsednik SNS Aleksandar Vučić zahvalio se svima koji su glasali, uprkos lošem vremenu, i nije krio svoje zadovoljstvo što su, kako je naveo, građani izabrali da se ne vraćaju u prošlost pljačkaških privatizacija.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Svi prethodni izbori bili su za stabilizaciju, današnji su za prosperitetnu budućnost. Nema tu mnogo meda i mleka niti je naš put posut ružama, ali sam uveren da sve što sam govorio u kampanji zajednički i jedinstveno možemo da napravimo", naveo je Vučić.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

22.30 Potpredsednik DS Goran Ješić u izjavi za Kurir je rekao da su nefer uslovi izbora kulminirali danas i ponovio uverenost demokrata da su izbori pokradeni.

22.23 Prema obrađenom uzorku od 65 odsto glasova, CeSID je saopštio sledeće rezultate:

SNS 51 odsto, SPS 12,10, SRS 7,7, DS 5,5, DSS-Dveri 5, SDS-LDP-LSV 4,8, Dosta je bilo 4,3.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

22.06 Prema obrađenom uzorku od 56,6 odsto glasova, CeSID je saopštio sledeće rezultate:

SNS 51,5 odsto, SPS 12,4, SRS 7,7, DS 5,4. Kako je naveo CeSID, koalicija DSS-Dveri osvojila je 5 odsto glasova.

21.58 IPSOS na 30% prebrojanih glasova: SNS 48,6%, SPS 10,9%, SRS 8,0%, DS 6,3%, Dosta je bilo 5,5%, DSS 5,1%, SDS 5,2%

21.49 Prema prvim preliminarnim podacima Republičke izborne komisije SNS je osvojila više od 55 odsto glasova, SPS oko 11 odsto, a SRS 7,7 odsto.

21.48 Koalicija SPS-JS-Zeleni odnela je ubedljivu pobedu na izborima u Jagodini.

21.43 Najnoviji rezultati CESID pokazuju da je SNS na prevremenim parlamentarnim izborima osvojila 52,2 odsto glasova birača.

Neizvesno u štabu demokrata, Foto: Kurir
Neizvesno u štabu demokrata, Foto: Kurir

Druga je SPS sa 13,8 odsto, radikali imaju 7,3 odsto, demokrate 5,5.

Ispod cenzusa za sada su ostale dve koalicije: SDS-LSV-LDP sa 4,6 odsto glasova i DS S Dveri sa 4,3 odsto. Pokret Dosta je bilo ima za sada 2,8 odsto glasova.

21.38 Prema podacima CeSID sa 40 odsto obrađenog materijala, Srpska napredna stranka dobila je 52,6 odsto glasova birača. Socijalistička partija Srbije dobila je 12,9 odsto, Srpska radikalna stranka 7,4 odsto, Demokratska stranka 5,5.

Domaćinska atmosfera u štabu SPS, foto: Kurir
Domaćinska atmosfera u štabu SPS, foto: Kurir

21.22 na osnovu 20 odsto prebrojanih glasova IPSOS je saopštio:

SNS 49,01, SPS 11,1, SRS 8,1, DS 6,5, SDS-LDP-LSV - 5,8, Dosta je bilo 5,5, DSS-Dveri 5,2.

21.09 Na uzorku od oko 18 odsto obrađenih glasova, Srpska napredna stranka osvojila je 52 odsto glasova birača, najnoviji su podaci CeSID-a.

Koalicija LDP-SDS-LSV veruje da će preći cenzus, Foto: Kurir
Koalicija LDP-SDS-LSV veruje da će preći cenzus, Foto: Kurir

Prema tim podacima, SPS je osvojila 14,4 odsto, SRS 7 odsto, DS 5,4 odsto. Ispod cenzusa su koalicija SDS-LDP-LSV koja je osvojila 4,3 odsto, Dveri-DS S 4,2 odsto i Dosta je bilo sa 2,7 odsto.

20.56 Funkcionerka DS Aleksandra Jerkov rekla je na konferenciji za medije da je jasno da je ove izbore obeležila izborna krađa.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Na nadležnim organima je da utvrde koji je broj glasova vladajuća stranka ukrala i koji broj glasova je prisvojila sebi. Očigledno je da je prvi put uspeo da se raskrinka takozvani sistem bugarskog voza o kom se već godinama govori u Srbiji, a to je sistem u kom birač ispred biračkog mesta dobije popunjen listić, on tj. popunjen listić ubaci u kutiju, a sa biračkog mesta iznese prazan listić i time dokazuje da je glasao onako kako su oni koji su mu dali popunjen listić i pare naredili da glasa", navela je Jerkov.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

20.53 Prema prvi premilinarnim rezultatima CESID SNS je osvojila 56 odsto glasova, SPS 10,9, SRS 7,4, DS 5,7, Dveri DSS su osvojili 4,4 odsto, a koalicija SDS, LDP, LSV - 4, 1 odsto.

20.46 Agencija Ipsos objavila je prve rezultate na osnovu obrađenih 5,3 odsto glasova. Prema ovom malom uzorku, Koalicija oko SNS “Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić” osvojila je 55,8 odsto glasova.

Socijalistička partija Srbije osvojila je 10,6 odsto, Srpska radikalna stranka 9,1, Koalicija DSS-Dveri 5,6 odsto, Demokratska stranka 5,4, Čeda-Boris-Čanak 3,5, dok je Pokret Dosta je bilo osvojio 2,9 osto.

20.40 - Prvi preliminarni rezultati na osnovu 3 odsto obrađenih podataka SNS 52,1 SPS-JS 12,4 SRS 8,7 Dveri-DSS 5,9 Tadić-Čeda-Čanka 5,1 DS 5,0.

20.30 U štabu SNS nalazi se stotinak stranačkih aktivista. U sali za medije užurbano se pripremaju prilozi za medije, dok su Vučić i funkcioneri u odvojenoj prostoriji.

U jednom trenutku samo se začuo Vučić kako uzvikuje: "56". Iako se mislilo da je reč o rezultatima, on je mislio na izlaznost.

20.15 U štabu SRS lideru radikala Vojislavu Šešelju podršku pruža i sin.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

20.10 U štab SPS još nije stigao njen predsednik Ivica Dačić.

Prisutni su Aleksandar Antić, Nikola Nikodijević i Milutin Mrkonjić.

20.00 - Kako Kurir saznaje, na glasanju u Njujorku i Londonu ubedljivu pobedu odneo je pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića, dok je u Čikagu trijumfovala koalicija DSS-Dveri.

Političari polako pristižu u centrale stranaka, odakle će, zajedno sa članovima i funkcionerima, čekati izborne rezultate.

U centralu Srpske napredne stranke među prvima je stigao njen predsednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ubrzo je pristigla i potpredsednica SNS Zorana Mihajlović, ali i Zoran Babić, Nebojša Stefanović i Siniša Mali.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

U štab SNS, kao podrška, stigao je narodni pevač Milan Topalović Topalko.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U centrali naprednjaka pridružio mu se i bivši rukometaš Vlada Mandić, a tamo će ostati sve do saopštenja izbornih rezultata.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

U štab Demokratske stranke prvi je, još u 19.40 časova, stigao njen predsednik Bojan Pajtić. On je sve vreme sedeo u kancelariji, iza zatvorenih vrata, a prisutni reporteri uspeli su da ga slikaju samo u jednom trenutku kada je na kratko izašao do toaleta, što je izazvalo smeh prisutnih.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Ubrzo su pristigli i Aleksandra Jerkov, Balša Božović, Gordana Čomić, Žarko Trebješanin, Slobodan Milosavljević, Maja Videnović, Radoslav Milojičić Kena i Goran Ješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track