SASTANAK U PALATI Nikolić Đinpingu: Srbiji ne treba nikakva druga pomoć osim da počne da radi!
Foto: Dragana Udovičić

Drugi dan posete kineskog predsednika

SASTANAK U PALATI Nikolić Đinpingu: Srbiji ne treba nikakva druga pomoć osim da počne da radi!

Politika -

BEOGRAD - Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i predsednika Kine Si Đinpinga počeo je danas u 9.50 sati u Palati Srbija.

1 / 19 Foto: Dragana Udovičić

Posle sastanka u četiri oka, biće održan i bilateralni sastanak delegacija dveju zemalja posle kojeg sledi potpisivanje sporazuma...

ORDEN NA VELIKOJ OGRLICI: Siju Đinpingu najviše odlikovanje Republike Srbije!

11.20 - U toku potpisivanje više od 20 međudržavnih sporazuma u Palati Srbija. Sporazume u zavisnosti od oblasti potpisuju zvaničnici državnih delegacija Kine i Srbije.

10.45 - U toku su bilateralni razgovori dvojice predsednika sa delegacijama.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Kineski predsednik Si Đinping je u Palati Srbija opisao koliko mu je bio prijatan doček priređen juče u Beogradu - prvo dobrodošlica srpskih migova njegovom avionu, a potom i, kako je rekao, veličanstven doček na samom aerodromu.

UŽIVO PLOTUNI I SVEČANI DOČEK ISPRED PALATE: Si Đinping se poklonio zastavi Srbije!

09.50 - Počeo sastanak u četiri oka predsednika Tomislava Nikolića i Sija Đinpinga posle kojeg je Nikolić izjavio da su Srbija i Kina pouzdani partneri i prijateljske države i istakao da će iz tog prijateljstva svakako iskrsnuti i novi ekonomski odnosi.

AZIJSKA DŽEKI KENEDI: Kako je kineska prva dama postala popularnija od svog muža

"Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, već samo pomoć da počne da radi i očekujemo da nam u tome pomognete. A onda ćemo da osvajamo sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu", rekao je Nikolić kineskom -predsedniku Si Đinpingu pred početak tet-a-tet sastanka u Palati Srbija.

On je naveo da su Srbija i Kina pouzdani partneri, na prijateljstvu koje su preci zasnovali, a da će se ove generacije truditi da to prijateljstvo prodube za sva vremena i da ga ostave svojoj deci. "Iz tog prijateljstva svakako će iskrsnuti novi ekonomski odnosi", rekao je Nikolić.

On je poručio da dolazak kineskog predsednika u Srbiju smatra ostvarenjem svog životnog sna da se povežu narodi Kine i Srbije, u želji da se svima omogući bolji život. "Vaša uloga je tu nezamenljiva", poručio je Nikolić Siju.

je rekao da je Kina velika država koja nema sukob ni sa kim, koja je uvek bila predmet napada, ali, kao i Srbija, nikada nikoga nije napala.

"Kina je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politku i u vojne sukobe. Ja mislim da vam je veliki deo čovečanstva zahvalan na tome", rekao je Nikolić. Nikolić je još jednom zahvalio predsedniku Kine na poseti Srbiji.

Nikolić će potom uručiti predsedniku Kine Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici. Prema protokolu, sledi obraćajnje medijima dva predsednika, a potom i odvojeni sastanci sa Vučićem i Gojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track