VUČIĆ SA PUTINOM U MOSKVI: Saradnja sa Srbijom je dobra!
Foto: Twitter Pt

Treći susret premijera Srbije i šefa ruske države

VUČIĆ SA PUTINOM U MOSKVI: Saradnja sa Srbijom je dobra!

Politika -
S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti, rekao je srpski premijer
1 / 9 Foto: Vlada Srbije

MOSKVA - Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim će potvrditi sve dogovore koji su sa ruskim partnerima definisani tokom trodnevne posete delegacije Srbije Moskvi.

Sastanak je počeo nešto pre podneva, po srednjoevropskom vremenu. Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske države u poslednjih 15 meseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje.

"Svestan sam da se svetska ekonomija nalazi u lošem stanju, ali je, bez obzira na to, ekonomska saradnja sa Srbijom dobra", istakao je Putin u trominutnom obraćanju novinarima na početku sastanka, te požželeo dobrodošlicu srpskom premijeru i delegaciji, u kojoj su ministri Ivica Dačić, Nebojša Vujović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović I Bratislav Gašić, istakao da je Isporuka poljoprivrednih prozvoda iz Srbije porasla je za 40 posto, što je dobro, zaključio je Putin.

Premijer Vučić je zahvalio predsedniku Rusije na gostoprimstvu i istakao da je srpska delegacija poslednjih tri dana u Moskvi i sa predsednikom vlade Dmitrijem Medvedevim, i sa drugim sagovornicima, razmotrila naše ekonomske odnose, ali I političke. "I sa pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa', istakao je premijer Vučić.

On je u ime Republike Srbije zahvalio Putinu na podršci u UN, i UNESCO, kao i u svim drugim međunarodnim organizacijama, gde Srbija pokušava da zaštiti svoj integritet, ali I svoj ugled I slobodarsku tradiciju. "Znamo da je situacija u celom svetu komplikovana, nista manje nije komplikovana ni na Balkanu", naglasio je Vučić.

On je Putina obavestio i o saradnji sa Prištinom, Briselskom sporazumu i zastojima u njegovoj realizaciji. Susretom sa predsednikom Putinom Vučić završava trodnevni boravak u Ruskoj Federaciji. Ovo je treći susret premijera Srbije sa šefom ruske držžave u poslednjih 15 meseci, a tema razgovora biće, kako je najavio Vučić, unapređenje saradnje dve zemlje.

Između ostalog, srpski premijer je naveo da će sa predsednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu Fijatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju i iskorišćenja njene namenske industrije, infrastrukturnim projektima... "S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti", rekao je Vučić.

Na ranije pitanje medija na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija, ali i da ekonomija ide "u paketu" sa dobrim političkim odnosima. Predsednik Vlade Srbije u Moskvi je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da o važnim pitanjima za našu zemlju, referendumu, izborima i evrointegracijama, ne odlučuje Moskva, ni bilo koji drugi centar političke ili finansijske moći, već isključivo Beograd, odnosno Srbija.

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov saopštio je sinoć da će Putin javni deo radnog dana započeti susretom sa premijerom Srbije. Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula prošle godine u Moskvi, kada je bilo reči o Južnom toku i saradnji dveju zemalja, a potom je Putin boravio u Beogradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, kada je organizovana Vojna parada. U međuvremenu, Vučić i Putin razgovarali su i telefonskim putem o načinu isplate duga za gas.

Između ostalog, srpski premijer je naveo da će sa predsednikom Rusije razgovarati o bescarinskom izvozu Fijatovih vozila u tu zemlju, nabavci novog naoružanja za Srbiju i iskorišćenja njene namenske industrije, infrastrukturnim projektima...

"S predsednikom Putinom ćemo još jedanput proći sve i on daje potvrdu za sve dogovore koje smo napravili i koje ćemo napraviti", rekao je Vučić.

Na pitanje na šta će staviti akcenat u tom razgovoru, premijer Srbije je odgovorio da je to ekonomija, ali i da ekonomija ide "u paketu" sa dobrim političkim odnosima.

Predsednik Vlade Srbije u Moskvi je ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, ali i da o važnim pitanjima za našu zemlju, referendumu, izborima i evrointegracijama, ne odlučuje Moskva, ni bilo koji drugi centar političke ili finansijske moći, već isključivo Beograd, odnosno Srbija. Pres sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov saopštio je sinoć da će Putin javni deo radnog dana započeti susretom sa premijerom Srbije.

Vučić i Putin su se prvo sastali 7. jula prošle godine u Moskvi, kada je bilo reči o Južnom toku i saradnji dveju zemalja, a potom je Putin boravio u Beogradu povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda od fašizma, kada je organizovana Vojna parada.

U međuvremenu, Vučić i Putin razgovarali su i telefonskim putem o načinu isplate duga za gas.Premijer Vučić, koji danas završava trodnevnu posetu Moskvi, razgovarao je prethodnih dana sa premijerom te zemlje Dmitrijem Medvedevom i rukovodstvom brojnih ruskih firmi koje posluju u Srbiji, poput Gasproma i Ruskih železnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja