TITOV PAKLENI PLAN O ZATIRANJU SRBA JE POSTOJAO: Ja sam uništio Srbe tako da za sto godina neće postojati!
Foto: Profimedia

40 GODINA OD SMRTI

TITOV PAKLENI PLAN O ZATIRANJU SRBA JE POSTOJAO: Ja sam uništio Srbe tako da za sto godina neće postojati!

Specijal -

Sve je radio protiv nas: dokument CIA „RDP80-00810A008600430009-4“ ovdašnjim nacionalistima je dokaz da su u pravu

Kada je Ante Meštrović, sin Ivana Meštrovića, svedočio o susretu čuvenog vajara i „našeg najvećeg sina“ prilikom Titove posete SAD, do Srba jedva da je doprlo ono što je rekao. Kada je aber stigao, mnogi u njega nisu verovali.

Tito je, naime, pitao Meštrovića, koji je uz pomoć Vatikana pobegao u Ameriku, zašto se ne vrati u Jugoslaviju, a tvorac spomenika Neznanom junaku na Avali mu je odgovorio: „Bojim se Srba!“ Ispijajući ko zna koji viski po redu, Maršal ga je ubeđivao da za to nema potrebe: „Nemojte se bojati Srba. Ja sam ih uništio tako da za pedeset godina neće znati ko su, a za sto godina neće postojati“.

„Sve je rešio Tito“

Rečeno su potvrdili prisutni predstavnici hrvatske emigracije, ali ovdašnji branioci Titovog lika i dela nisu hteli da ustuknu. Neki su tek skoro povukli ručnu, kada je CIA početkom 2017. postavila na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Među njima su se našli i izveštaji o Titu i bivšoj SFRJ, a odjeci na onaj koji je Kurir ekskluzivno objavio o transferu fabrika posle Drugog svetskog rata iz Srbije u Sloveniju i Hrvatsku su nezapamćeni: konačno je dobijena potvrda da Broz nije cvećka, da je to samo deo paklenog plana u cilju demontaže Srbije.

U ljubavi s Jovankom… Bračni par Broz
U ljubavi s Jovankom… Bračni par Brozfoto: Profimedia

Da li je Tito naredio da se, ubrzanim tempom, srpska industrija prebaci u zapadne delove SFRJ posle Rezolucije Informbiroa (1948) u strahu od invazije SSSR ili je nešto drugo imao u glavi - pitanje je na koje Beograd, Zagreb i Ljubljana već 62 godina nude različite odgovore. CIA nije imala dilemu, prosledila je šefovima 13. decembra 1955. izveštaj o konačnom transferu industrije. ++Ovo piše u dokumentu „RDP80- 0810A008600430009-4“. U Osijek je otišla fabrika sapuna, fabrika baterija u Zagreb, iz Beočina je u Split prebačeno postrojenje za proizvodnju cementa, za potrebe brodogradilišta preseljena je metalna presa iz Kragujevca (tada najveća na Balkanu), električna centrala iz Srbobrana završila je kod Kranja, odlepršala je ergela rasnih konja iz Stare Marovice kraj Bačke Palanke... Fabrika automobila Maribor, poznata po „tamićima“, osnovana je odlukom ministarstva teške industrije, zbog toga je fabrika kamiona iz Industrije motora Rakovica razmontirana i s kompletnom tehničkom dokumentacijom premeštena u Sloveniju.

Promena rute pruge

Uz „transfer 70 fabrika iz Srbije kada stručnjaci za električnu energiju budu na raspolaganju“, CIA beleži i „predlog za promenu rute dotadašnje Jadranske pruge“ od Beograda ka Baru ka „poželjnijem pravcu“: Beograd-Sušak (danas deo Rijeke). Zato brojni srpski ekonomisti tvrde da bi „Srbija danas bila balkanski Japan, a Hrvatska i Slovenija Laos“ da se ovdašnje rukovodstvo usprotivilo. Ali Petar Stambolić i Blažo Jovanović nisu ni zucnuli, pa ih je Tito nagradio brojnim funkcijama.

ŠTA MU SE ZAMERA

  • 1912. je regrutovan za tehničku službu Bečkog arsenala, centralne grupacije Austrougarske monarhije, već 1914. je ratovao protiv Srba kao najmlađi vodnik izviđač u sklopu kaznene ekspedicije 25. domobranskog puka.
  • 200.000 Srba je ubijeno ili nestalo posle 1946.
  • 35 godina je dirigovao represijom nad stanovništvom, naručivao ubistva
  • posle Drugog svetskog rata stvorio je neprirodne republičke granice, isključivo na račun srpskog stanovništva
  • nasilno je konfiskovao i nacionalizovao ličnu svojinu Srba, na račun narodne svojine bogatili su se Tito i njegova vrhuška
  • pravoslavlje, srpski jezik, pismo, kulturnu baštinu i istoriju je uništavao jačajući identitet drugih republika
  • zaveo je diktaturu, totalni medijski i kulturni mrak bez prava na drugačije mišljenje
  • na Golom otoku i u Sremskoj Mitrovici zatvoreni su bili pretežno srpski intelektualaci
  • samo je Srbiju rasparčao, podelio na tri dela i stvorio autonomne pokrajine
  • dodeljivao je ulizicama iz Srbije funkcije isključivo po političkoj podobnosti - onima koji su ga bespogovorno slušali

PREDSEDNIK SUPERSTAR

Tita je prvi put na filmu 1945. otelotvorio Ivan Bersenjev u sovjetskom filmu „U planinama Jugoslavije“, a u Jugoslaviji Vjekoslav Afrić u filmu „Živeće ovaj narod“.

Režiser Frenk Kapri je bio zadužen da preda Titov orden čuvenom kolegi, majstoru vesterna Džonu Fordu. Ove filmove Maršal je obožavao, ali je Ford navodno priznanje dobio jer je učestvovao u njegovom izvlačenju iz Drvara u junu 1944.

Orson Vels je tvrdio da je Tito „najveći čovek na svetu“.

Prijatelji s liderom... Ričard Barton i  Elizabet Tejlor
Prijatelji s liderom... Ričard Barton i Elizabet Tejlorfoto: Profimedia

Elizabet Tejlor i Ričard Barton često su uživali na Brionima s Titom, posebno 1973, kad je sniman film „Sutjeska“, u kojem je Britanac ovekovečio partizanskog komandanta. Čak 150 stranica svog dnevnika posvetio je druženju s Titom.

„Malen je, delikatan, ima malene ruke, noge i glavu. Zbog zatamnjenih naočara nisam mogao da odredim koje su mu boje oči. Stomak mu je velik, ali ostatak tela se doima vitkim. Kad sedne za sto, impozantan je.“

Iako mu je Liz poklonila psa jer je videla da pati za vučjakom Tigrom i hvalila ga na sva usta, posle njegove smrti je govorila da „i nije neki“, dok je Barton ostao dosledan - do kraja je bio oduševljen nesuđenim bravarom.

2.500 holivudskih zvanica, s Kirkom Daglasom, Rokom Hadsonom, Glen Fordom, Širli Meklejn, Li Marvinom, Čarltonom Hestonom na čelu, organizovalo je prijem u Los Anđelesu u čast Tita prilikom njegove zvanične posete SAD 1971.

„Boga ti, dobar si, dobar. Ljićiš mi na Beljmona (Žan-Pol Belmondo)“, rekao je Tito posle premijere filma „Skupljači perja“ nezaboravnom Bekimu Fehmiuu. Naš Odisej, kako je svedočio, nasmejao se i upitao: „Šta biste rekli, druže Tito, da ste mene gledali pre Belmonda?“ Titu su se oči zacaklile, a onda je samo kratko rekao: „Majku ti božju, potpuno si u pravu.“

Bata Živojinović je Titu bio omiljen glumac, terao ga je da priča zabranjene viceve. Proveli su zajedno mnoge vesele dane, ali i prave kafanske noći.

Ratni drug…  Kristofer Li
Ratni drug… Kristofer Lifoto: Profimedia

Glumac Kristofer Li, grof Drakula u klasiku iz 1965, čarobnjak Saruman u „Gospodaru prstenova“, za vreme Drugog svetskog rata bio je pripadnik britanske tajne službe i Titov ratni drug.

Pesme o Titu pevali su Zdravko Čolić („Druže Tito, mi ti se kunemo“), Lepa Brena („Živela Jugoslavija“), Neda Ukraden („Drugarice, posadimo cveće“), Oliver Dragojević („Tito i Prva proleterska“)... Kažu da je Seid Memić Vajta s Teškom industrijom sve prevazišao 1985. stihovima „Sva moja ljubav pod ovim suncem je za Tita i nikad ona na drugog da pređe neće“.

Jedini državnik koji je zapalio tompus u Beloj kući, i to Kastrovu čuvenu „kubu“, bio je upravo Broz. Predsednik Amerike nije smeo ni da pisne, a snimci svedoče da je izgledalo kao da je Tito kod kuće, a da mu je Ričard Nikson došao u goste.

Kurir.rs/ Autor Branka Mitrović Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track