NESREĆNA VRANJANKA PONOVO MORALA U BOLNICU: Opekotina koju je dobila u bolnici nije zarasla, već se ponovo inficirala
Foto: Privatna arhiva

potrebna nova operacija

NESREĆNA VRANJANKA PONOVO MORALA U BOLNICU: Opekotina koju je dobila u bolnici nije zarasla, već se ponovo inficirala

Srbija -

Već više od mesec dana traje agonija Emilije Rakić kojoj je 11. aprila na operacionom stolu u niškom Kliničkom centru, tokom rutinske operacije žuči, gorela noga. Opekotina nije zarasla, već se inficirala, te se ova 33-godišnjakinja ponovo nalazi u Kliničkom centru.

foto: Beta/Saša Đorđević

Incident koji je rukovodstvo Kliničkog centra najpre krilo od javnosti, a kasnije pravdalo lošim kablom firme Proksima, ipak je ostavio dalekosežnije posledice na Rakićevu. Osim što se pre dva dana ponovo vratila u bolnicu gde prima jaku terapiju antibioticima, lekari joj nagoveštavaju da će morati na novi zahvat, kako bi rana od opekotine zarasla.

- Ja psihički jedva sve preživljavam i ne znam odakle mi hrabrosti za sve. I dete ostavljam, i mnoge stvari trpe. Za mene se ovih dana niko nije zainteresovao, osim oko prevoza koji mi obezbeđuje KC za previjanje - rekla je Rakićeva.

Rana nastala na operacionom stolu od kabla neutral elektrode, koja zapravo služi da spreči struju iz noža za operacije da prolazi kroz telo, sada je inficirana bakterijom. Doktor Kliničkog centra Predrag Kovačević kaže da Rakićeva sada leži na Klinici za plastičnu hirurgiju, kao i da bi tu mogla da bude dve nedelje do mesec dana. Da bi se oporavila od infekcije, možda će, dodaje, biti potrebna i nova operacija.

foto: Južne vesti/V.Milić

- Rano je proceniti, postoji mogućnost da je potrebno da se uradi dodatna operacija gde bi se na mesto koje zarasta dodala njena koža, da bi brže rana zarasla. Potrebno je prvo da se izleči bakterijska infekcija, da se potom u zavisnosti od dinamike zarastanja proceni potreba za novom intervencijom - kaže direktor Klinike za plastičnu hirurgiju Kovačević.

Dodaje da nije bilo propusta u njenom lečenju neposredno posle operacije nastanka opekotine, kada je bila hospitalizovana, a da je i po puštanju na kućno lečenje, redovno dolazila na previjanja, za šta joj je KC obezbedio prevoz.

- Mogućnost nastanka infekcije zavisi i od samog organizma, njegovih imunoloških mogućnosti. Suštinski, samo zarastanje opekotinske rane je proces koji zavisi i od samog pacijenta i od tretmana, koji je rađen po standardu. Previjana je na drugi dan, nema nečega što bi moglo direktno da se poveže sa nastankom infekcije. To je ujedno i jedna od opisanih komplikacija lečenja takvih rana - dodaje Kovačević.

Ilustracija
Ilustracijafoto: profimedia

Podsetimo, firma Proksima je, nakon prebacivanja odgovornosti iz Kliničkog centra na njih za incident koji se dogodio sa kablom neutral elektrode demantovala da je proizvođač kabla, navodeći da su oni distributeri. Takođe, oni su dodali da je opekotina najverovatnije nastala zbog nestručnog rukovanja uređajem, jer kabl nije trebalo da dodiruje nogu pacijentkinje.

S druge strane, direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović je prozivao i novinarke koje su pronašle pacijentkinju na Klinici za minimalno invazivnu hirurgiju, iako ni on ni njegov pomoćnik Goran Stanojević, a ni osoba na koju je Radovanović ranije uputio novinare za traženje informacija Nikola Marković, nisu potvrdili da se u KC dogodio incident u kome je ženi gorela noga.

Inače, iako je direktor Radovanović najavio da će po završetku kontrole iz Ministarstva zdravlja izaći u javnost za rezultatima istrage o tome šta se desilo na operacionom stolu, zasad nije bilo konferencije za novinare na tu temu u Kliničkom centru.

(Kurir.rs/Južne vesti, V.Milić, Foto: Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track