Nezakonit stečaj u TV Čačak

Sindikat novinara Srbije

Nezakonit stečaj u TV Čačak

Srbija -
Zaposleni su toj televiziji 18. jula 2012. Agenciji za privatizaciju podneli zahtev za raskid kupoprodajnog ugovora zbog višegodišnje teške finansijske situacije i neisplaćene četiri poslednje zarade, a toj odluci prethodio je jednomesečni štrajk zaposlenih, podseća Sindikat novinara Srbije

BEOGRAD - Sindikat novinara Srbije zatražio je danas od Agencije za privatizaciju da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima odmah reaguje povodom rešenja Privrednog suda o otvaranju stečajnog postupka nad regionalnom Televizijom (TV) Čačak.

Kako se navodi u saopštenju sindikata, otvaranjem stečaja svi zaposleni u TV Čačak dobili su otkaz.Sindikat novinara Srbije podseća da su zaposleni toj televiziji 18. jula 2012. Agenciji za privatizaciju podneli zahtev za raskid kupoprodajnog ugovora zbog višegodišnje teške finansijske situacije i neisplaćene četiri poslednje zarade, a toj odluci prethodio je jednomesečni štrajk zaposlenih.

Dodaje se da su predstavnici Sindikata novinara Srbije i zaposlenih u TV Čačak, na sastanku 16. jula informisali gradonačelnika Čačka Vojislava Ilića i njegove najbliže saradnike o problemima sa kojima se suočava ta televizijska kuća.

"Novoizabrano rukovodstvo je pružilo punu podršku zaposlenima i izrazilo spremnost da pomogne na svaki zakonom dozvoljeni način, uključujući i preispitivanje privatizacije, ali umesto pomoći, zaposlenima je 23. jula stiglo rešenje da je stečaj uveden na predlog poverioca 'Pro Vižen' iz Beograda za dug od 872.000 dinara", piše u saopštenju.

Ukupan dug firme, čiji je vlasnik Miloš Bojović, kako se navodi, za samo nekoliko dana narastao je sa 28 na 42 miliona dinara, što otvara sumnju da je vlasnik i lična dugovanja i dugove drugih firmi prijavio kao dug ove televizije.

Sindikat novinara naglašava da je Agencija za privatizaciju morala biti obaveštena o pokretanju stečajnog postupka pre donošenja rešenja o stečaju, jer je ona pravno zainteresovana strana u ovom postupku.

"Budući da nije dovršen postupak privatiztacije, stečajni sudija je morao za stečajnog upravnika da imenuje Agenciju za privatizaciju, a stečajni upravnik može biti samo poverenik Agencije", dodaje se.

Sindikat novinara smatra da je, imajući sve ovo u vidu, rešenje o pokretanju stečaja u TV Čačak nezakonito i da bi Agencija za privatizaciju morala u zakonskom roku da podnese žalbu na rešenje Privrednog suda u Čačku.

"S obzirom da je privatizacija TV Čačak samo jedna od brojnih loših koje su imale pogubne posledice, Sindikat novinara Srbije insistira na preispitivanju privatizacija u medijima i izmeni zakonske regulative.

To je jedini način da se spreči nestanak lokalnih i regionalnih medija i komercijalzacija preostalog medijskog prostora, našta upozorava i Kragujevačka inicijativa", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track