JAPANCI ODUŠEVLJENI PRIRODOM U PANČEVU: Najviše su ih privukle ptice, a evo šta će uraditi kako bi ih sačuvali VIDEO
Foto: Pančevo

JAPANCI ODUŠEVLJENI PRIRODOM U PANČEVU: Najviše su ih privukle ptice, a evo šta će uraditi kako bi ih sačuvali VIDEO

Srbija -

U Pančevu je počela realizacija zajedničkog projekta srpskih i japanskih stručnjaka koji se odnosi na ispitivanje kvaliteta zemljišta i podzemnih voda i praćenje dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci.

U pitanju je trogodišnji projekat koji ima za cilj razmenu znanja, edukaciju lokalnog stanovništva, a isto tako i unapređenje životne sredine u Pančevu kroz saradnju između akademske javnosti, gradske uprave, industrije i građana.

foto: Pančevo

Tim povodom Pančevo je krajem februara ugostilo japanske stručnjake koji su obišli kompleks HIP Petrohemije i Parka prirode "Ponjavica" i upoznali se sa trenutnim stanjem na terenu.

- Pančevo će nastaviti sa unapređenjem životne sredine i to je veoma važno za nas - rekao je prlikom posete ovom gradu dr Takeši Nakano sa Univerziteta u Osaki koji se nalazi na čelu tima koji će u narednom periodu ponuditi najoptimalnija rešanja za unapređenje životne sredine u ovom gradu.

U Pančevu je počela realizacija zajedničkog projekta srpskih i japanskih stručnjaka koji se odnosi na ispitivanje kvaliteta zemljišta i podzemnih voda i praćenje dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci. U okviru realizacije projekta koji se sprovodi na osnovu sporazuma sklopljenog između Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Udruženja za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Grada Pančeva iz 2019. godine, u Pančevu od 18. do 20. februara borave stručnjaci iz Japana. U sklopu trodnevne posete predviđen je obilazak kompleksa HIP Petrohemije i Parka prirode „Ponjavica“ kako bi se stručnjaci iz Japana upoznali sa trenutnim stanjem na terenu i u narednom periodu ponudili najoptimalnija rešenja za unapređenje životne sredine u Pančevu. U prethodne tri godine grad je u saradnji sa JKP “Zelenilo” na Ponjavici realizovao veliki broj aktivnosti. Među njima je i izgradnja 2 osmatračnice, jer je Ponjavica stanište velikog broja ptica i ovo je idealno mesto za ljubitelje ptica. To je i razlog interesovanja japanskih stručnjaka za ovaj Park prirode, jer žele da stvore uslove da turisti dolaze na Ponjavicu i posmatraju ptice. Ovaj trogodišnji projekat ima za cilj razmenu znanja, edukaciju lokalnog stanovništva, a isto tako i unapređenje životne sredine u Pančevu kroz saradnju između akademske javnosti, gradske uprave, industrije i građana. #pančevo #gradpancevo #srbija #pancevutreba #japan #projekat #banatskibrestovac #ivanovo #japanskaagencijazamedjunarodnusaradnju #poseta #ponjavica #unapredjenje #životnasredina #priroda #edukacija

A post shared by PANČEVU TREBA (@pancevutreba) on

Članica gradskog veća, Katarina Banjaji, rekla je da će se radna grupa koja je formirana u okviru ovog projekta fokusirati na pronalaženje rešenja za unapređenje upravljanja komunalnim otpadom i očuvanja ekološkog sistema u Parku prirode Ponjavica.

- Plan je da se uz pomoć japanskih stručnjaka pokrene monitoring, jer bi to pozitivno uticalo kako na očuvanje biodiverziteta tako i na turističku ponudu Banatskog Brestovca i Omoljice - rekla je Banjai.

foto: Pančevo

Podsetimo, prethodne tri godine grad je u saradnji sa JKP “Zelenilo” na Ponjavici realizovao veliki broj aktivnosti, među kojima je i izgradnja 2 osmatračnice za ptice. Upravo taj biodiverzitet ptica je i bio glavni razlog što su se japanski stručnjaci zainteresovali za ovaj Park prirode.

(Kurir.rs/@pancevutreba)

Foto: Pančevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track