SITUACIJA SE KOMPLIKUJE ZBOG ODLAZAKA NA SLAVE: U Pčinjskom okrugu čak 44 odsto testiranih je pozitivno
Foto: Kurir/T.S.

18 NOVOOBOLELIH

SITUACIJA SE KOMPLIKUJE ZBOG ODLAZAKA NA SLAVE: U Pčinjskom okrugu čak 44 odsto testiranih je pozitivno

Srbija -

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković kaže da je za ovaj period karakteristično izuzetno brzo širenje korona virusa i obolevanje gotovo svih članova porodice.

"Od 41 uzorka 18 je pozitivnih u Pčinjskom okrugu. Najviše je iz Preševa devet, sa područja grada Vranja sedam i iz Vladičinog Hana dva. Prema najnovijem testiranju, znači da je 44 odsto pozitivno na koronu. I prethodnih dana se procenat novoobolelih na području okruga kretao oko 40 posto", kaže dr Stanković i apeluje na građane da poštuju predviđenu distancu, nose masku i održavaju higijenu ruku, jer se jedino tako može doprineti sprečavanju širenja virusa.

Dr Stanković dodaje da se u Preševu, gde su u subotu zabeležene 33 novoobolele osobe, situacija komplikuje i da se narednih dana u Pčinjskom okrugu može očekivati povećanje broja obolelih zbog odlaska na slave.

Prema najnovijim podacima, u kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 96 pacijenata, od kojih su 82 pozitivna na koronavirus.

Sa bronhopneumonijom je 94 pacijenta, na kiseoniku 43. Primljeno je 16 pacijenata, a otpuštena četiri. Trenutan broj slobodnih postelja je 54, saopšteno je iz Gradskog kriznog štaba.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 158 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 110.

Uzorkovana je krv kod 116 pacijenata i sačinjena 92 RTG pluća. Urađena su 23 brza testa, 6 PCR i 104 antigenskih testova.

Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 38 pacijenata.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track