BRUKA! Klinci nad kostima srpskih junaka prave selfije (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

PRELEP POGLED S BRDA

BRUKA! Klinci nad kostima srpskih junaka prave selfije (FOTO)

Srbija -

Zebrnjak - simbol stradanja i pobede srpske vojske u Prvom balkanskom ratu, kosturnica velikih junaka, danas je gotovo ruinirana i mahom služi klincima da prave selfije sa ove najviše tačke u okolini.

Zebrnjak, spomen-kosturnica
foto: Zorana Jevtić

Na 511 metara nadmorske visine, na brdu Zebrnjak nedaleko od Kumanova, na najvišoj koti, na kojoj je tog 24. oktobra 1912. pala komanda turske vojske i cela njihova odbrana i došla vekovima čekana sloboda za takozvanu Staru Srbiju, leže kosti vojnika palih za otadžbinu. Leži spomenik koji je bio skoro 50 metara visok i dominirao je širom okolinom, ali još od kada su ga Bugari uništili u Drugom svetskom ratu, niko ga nije obnovio do kraja. Kula nedostaje bezmalo 80 godina. I za osam decenija niko je nije podigao, što je priča o našem odnosu prema istoriji i onima koji su krv prolili za ono što mi danas imamo.

Zebrnjak, spomen-kosturnica
foto: Zorana Jevtić

Dolazak na Zebrnjak poseban je doživljaj, ali i tuga. Probijanje uskim zemljanim putem nedaleko od Kumanova nije baš lagodno. Spomen-kosturnica je ograđena, tu su i reflektori, jasno je da je nekog obnavljanja ovde bilo. Desno od kapije oronula baraka, gde nađosmo mlađanog Nikolu Jovanovića, dečka iz srpskog sela podno brda Zebrnjak, koji čuva ovaj spomenik.

Zebrnjak, Nikola Jovanović
foto: Zorana Jevtić

Spomen-kosturnica doziđivana je, uskim stepenicama koje opasavaju spomenik penje se na „krov“ i plato, na kom nedostaje kula. Odatle pogled puca nadaleko, okolo je sve ravno. A unutra, u prizemlju, sve je prilično zapušteno, malter po zidovima opao. Okolo su slike bitke, i jedna prilično potresna - mladić koji umire na bojištu. U prostorijici levo su kosti junaka. Sve zajedno iza providnog paravana. Kosti nogu, ruku, delovi lobanja... I posebno upečatljivi zubi - beli, celi, nanizani na vilici - jasno je - mladog čoveka, toliko mladog da nisu stigli ni da se pokvare ni požute... Život je dao za otadžbinu, slobodu, ideale... i sad počiva ovde gotovo zaboravljen, kao i svih 687 junaka koji poginuše u Kumanovskoj bici. I što je najgore, praktično nad njihovim kostima mladi prave selfije. Porazno.

Zebrnjak, spomen-kosturnica
foto: Zorana Jevtić

- Dolaze Srbi, dolaze i Makedonci, zapale sveću, budu kratko. Otkako je korona, poseta je mnogo manje. Svraćaju ponekad i potomci poginulih vojnika. Ali najveća posećenost je vikendom. Tada uglavnom dolaze mladi iz okoline, najčešće parovi. Popnu se na spomen-kosturnicu i prave selfije. Odavde im super slike ispadaju. Tako je to danas, nažalost. Ali mi to ne možemo promeniti. Ako oni sami ne mare, šta mi tu možemo - priča nam Nikola. Da država Srbija hoće da obnovi kompleks na Zebrnjaku, a da je problem bio u državi Severnoj Makedoniji, rekli su za Kurir u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zebrnjak, spomen-kosturnica
foto: Zorana Jevtić

- Očekuje se da će sanacija spomen-kompleksa Zebrnjak kod Kumanova biti nastavljena po završetku pandemije kovida 19. Ministarstvo je još krajem 2012. izdvojilo sredstva za obnovu tog kompleksa, u skladu sa odlukom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, ali je zbog neslaganja državnih organa Republike Severne Makedonije projekat neko vreme bio zaustavljen. Ambasada Srbije u Skoplju je prošle godine dobila projekat sanacije kompleksa, ali radovi nisu realizovani zbog pandemije - naveli su u ministarstvu i dodali da se ratni memorijali u inostranstvu uređuju i postavljaju, redovno i investiciono održavaju, u skladu s propisima države na čijoj teritoriji se nalaze.

Zebrnjak, spomen-kosturnica
foto: Zorana Jevtić

ZEBRNJAK

Spomenik podignut i osveštan 1937, na 25-godišnjicu Kumanovske bitke

Nalazi se na brdu Zebrnjak, najvišoj tački kumanovskog bojišta, na 511 metara nadmorske visine iznad sela Mlado Nagoričano

Delo arhitekte Momira Korunovića

Građen od bazalta i armiranog betona

Spomenik je bio visok 48,5 metara

Kosti 687 vojnika ovde počivaju

24. maja 1942. uništili ga Bugari, otkidanjem kule

Rekonstruisan 2012, ali nikad do kraja

Kumanovska Bitka

KUMANOVSKA BITKA

Vođena 23-24. oktobra 1912.

Komandant srpske vojske Radomir Putnik

Komandant turske vojske Zeki-paša

132.000 vojnika imala srpska vojska

65.000 vojnika imala turska vojska

687 mrtvih, 3.280 ranjenih i 597 nestalih u srpskoj vojsci

1.200 mrtvih, 3.000 ranjenih, 327 zarobljenih Turaka

J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track