OBAVEZA POTOMAKA JE DA PAMTE STRADANJA I HEROJSTVO PREDAKA: Pomen stradalnicima u Topličkom ustanku 1917. godine u Razbojni
Foto: Kurir/Ž.M.

radisav podigao spomenik

OBAVEZA POTOMAKA JE DA PAMTE STRADANJA I HEROJSTVO PREDAKA: Pomen stradalnicima u Topličkom ustanku 1917. godine u Razbojni

Srbija -

Radisav Predolac Disko, preduzetnik iz Razbojne podigao je svojim sredstvima Spomenik palim borcima i žrtvama otadžbinskih ratova i zajedno sa meštanima ovog sela učestvovao u uređenju porte i podizanju crkve posvećene Svetoj velikomučenici Marini - Ognjenoj Mariji. Spomen obeležje je visoko osam metara i na njemu su upisana imena junaka i žrtava Prvog svetskog rata, Topličkog ustanka (1917.), interniraca u logore Austro-Ugarske, nosilaca Albanske spomenice i Solunskih boraca, kao i junaka Otadžbinskih ratova od 1990 - 1999. Upisana su 135 imena stradalnika, a uskoro će biti dodata i još nekoliko. Na spomeniku su postavljene ikone Svete Trojice, Svetih vračeva Kozme i Damjana, Svetog Nikole, Ognjene Marije, Svetog Arhangela Mihaila i Svetog Vasilija Ostroškog.

Toplički Ustanak
foto: Kurir/Ž.M.

Vence na ovo spomen obeležje položili su predstavnici Opštine Brus, porodice Predolac i Društva za negovanje slobodarskih tradicija iz Zlatara. Prema rečima Nikole Zbiljića iz Opštinske uprave Brus, obaveza nas potomaka je da čuvamo od zaborava junake koji su dali svoje živote za narod i otadžbinu. U 20. veku desili su se stravični zločini u Bruskom kraju od strane neprijatelja nad nedužnim narodom i to mora da se pamti za sva vremena.

U Maloj Razbojni, u Jankovoj klisuri, služen je pomen junacima otadžbinskih ratova iz 1876, 1917. i 1990 - 1999, a vence na spomen obeležje položili su predsednica Opštine Brus dr Valentina Milosavljević, SUBNOR Brus, porodica Predolac i Zoran Milovanović, predsednik Društva za negovanje slobodarskih tradicija.

Toplički Ustanak
foto: Kurir/Ž.M.

"Pre 105 godina u Topličkom ustanku 1917. godine stradali su meštani sela Razbojne, Ravni, Čučala, Džepnice i Sibnice od austrougarskih vojnika. Na širokom prostoru od Kopaonika preko Prokuplja do Pirota, od Austro-Ugarske i Bugarske vojske stradalo je oko 20.000 građana. Teške borbe vođene su u Jankovoj klisuri, a ustanici su 13 dana imali slobodnu teritoriju u Razbojni koja je posle toga ponovo okupirana", istakao je Zoran Milovanović.

Usledila je kaznena ekspedicija od okupatora koji su organizovali sudove za suđenje ustanicima, a zatvori su organizovani u Brusu, Dupcima, Razbojni, Prebrezi i Zlatarima. Svi ustanici koji su uhapšeni su bili streljani, a zatim obešeni. Svih 60 ustanika iz Gornje Toplice zarobljeno je u Razbojni i streljano, a sahranjeni su u zajedničkoj grobnici u Maloj Razbojni. Austrougari su sve meštane Razbojne proterali, a zatim zapalili 51 kuću, a samo 5 su ostavili za svoj smeštaj. Oko 2.000 ljudi od 1-90 godina je proterano iz svojih kuća na šest meseci, a njih su prihvatili prijatelji i rođaci iz sela Kovioci, Žunje, Strojinci, Igroš, kao iz Trnavaca i drugih sela Župe, rekao je predsednik Duštva za negovanje slobodarskih tradicija Brus.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track