KAD PORASTEM BIĆU STRAHINJA: Dečak (10) našao 6.000 dinara na ulici i odneo ih učiteljici!
Foto: S Stevanovic

Izgubio sve u poplavama

KAD PORASTEM BIĆU STRAHINJA: Dečak (10) našao 6.000 dinara na ulici i odneo ih učiteljici!

Srbija -
Video sam novac razbacan na ulici. Pomislio sam da ga je izgubio neki čovek, kome je trebao za nešto važno, možda da deci kupi nešto, priča valjevski osnovac koji živi teško i kojem su oba roditelja nezaposlena

VALJEVO – Strahinja Tabić ima samo 10 godina, održao lekciju mnogo starijima od njega! Ovaj učenik 4. razreda OŠ “Milovan Glišić” u Valjevu pronašao je na putu od kuće do škole 6.000 dinara i odmah ih je predao učiteljici. Ovaj gest dirnuo je mnoge Valjevce, naročito zbog toga što Stahinja živi u veoma skromnim uslovima, sa roditeljima i sestrom, u kući koju prošle godine nisu zaobišle majske poplave.

- Kada sam krenuo u školu, negde na pola puta, u ulici Milića Kedića, video sam novac koji je bio razbacan na ulici. Pomislio sam da je novac izgubio neki čovek, kome je taj novac trebao za nešto važno, možda da deci kupi nešto, pa sam iskupio sve novčanice i čim sam došao u školu, odmah sam sve predao učiteljici. Ona me pohvalila pred celim razredom, a kada sam roditeljima ispričao šta mi se desilo samo su mi rekli ‘Svaka čast’ - priča ovaj dečak koji može da posluži kao dobar primer mnogima.

Tim pre što su Stahinjini roditelji nezaposleni, a pored njega, školuju ćerku koja je drugi razred srednje škole. Pored toga, poplava im je oštetila kuću u Zvečanskoj ulici u kojoj žive, pa su im u pomoć pritekli Strahinjini drugovi i drugarice iz razreda.

- Ovo mi je prvi put da sam našao novac na ulici. Ni jednog trenutka se nisam dvoumio, znao sam da 6.000 moram da predam učiteljici, jer to nije moj novac- kaže skromno Strahinja.

Strahinjina učiteljica Jasmina Marković kaže da je u prvom momentu bila zatečena njegovim potezom, jer joj se do sada nije desilo ništa slično.

- Naravno da sam bila oduševljena, pogotovo uzimajući u obzir materijalnu situaciju njegove porodice. Pričala i sa ostalom decom šta bi oni uradili u ovom slučaju, mnogi od njih rekli su da bi postupili kao Strahinja, tako da sam veoma ponosna na sve moje đake – kaže učiteljica.

Ovo je prvi slučaj poslednjih nekoliko godina da je dete pronašlo novac na ulici i predalo ga.

- Ne pamtim da smo imali ovakav slučaj u skorije vreme i zato je Strahinjin gest za svaku pohvalu. Do sada su uglavnom pronalazilli dokumenta ili ključeve, ali ovo nas je baš prijatno iznenadilo. Novac smo deponovali u policiju i ako uđemo u trag vlasniku, biće mu vraćen novac, a ako ne, otićiće u humanitarne svrhe- kaže inspektorka za maloletničku delikvenciju valjevske policije Jelena Petrović.

(S.S. Stevanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track