Vučić: Solite nam pamet, Mićunović: Ne bojim se hapšenja
Foto: Infobiro

Žestoka polemika

Vučić: Solite nam pamet, Mićunović: Ne bojim se hapšenja

Politika -
Mogućnost da budući ministri posle 45 dana mogu da razreše državne službenike čijim radom nisu zadovoljni bila je danas povod za novu polemiku šefova poslaničkih klubova SNS i DS, Aleksandra Vučića I Dragoljba Mićunovića

BEOGRAD- Mogućnost da budući ministri posle 45 dana mogu da razreše državne službenike čijim radom nisu zadovoljni bila je danas povod za novu polemiku šefova poslaničkih klubova SNS i DS, Aleksandra Vučića I Dragoljba Mićunovića, pošto su demokrate takvo rešenje okarakterisale kao osnov za dalju politizaciju državne uprave.

Poslanici DS su naveli da će predložena izmena Zakona o ministarstvima prouzrokovati brojne probleme, pa I tužbe onih koji će biti razrešeni, a Vučić ih je optužio za “hajku protiv vladajuće većine”.

“Slušam lekcije o tome kako ćemo da zapošljavamo naše kadrove. U zločinačko vreme radilo je 10.000 ljudi u administracijji, danas "samo" 32.000 ljudi, a svi su partijski kadrovi DS I drugih stranaka. Vi nam ovde solite pamet I držite lekcije, a sve ste postavljali po partijskoj osnovi. O kakvoj političkoj čistki govorite, to vi radite I to ste vi radili”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da SNS nema nameru da “čisti” ljude DS koji su dobro radili, i prognozirao da će napadi DS na SNS u narednom periodu biti još teži, jer su “ekonomski I lični interesi mnogih (iz DS) ugroženi”.

“Razlikujemo se u tome što vi nikada nećete moći da kažete da postoje kriminalci koji moraju da se gone, a iz vaših su redova. Kako to da je "mučenog" (Miroslava) Miškovića prestiglo pet-šest iz vaše stranke”, kazao je Vučić, misleći na imetak vlasnika Delte.

“Hoćete da me naterate da uzmem obezbeđenje, jer na vašim partijskim biltenima stavljate 100 poternica, hoćete da mi se deca plaše odlaska u školu. Ništa mi nećete moći i danas i sutra ću se držati zakona i to je razlika između vasi nas”, rekao je Vučić.

Na to je reagovao Mićunović rekavši da neće odustati od odbrane slobode i demokratije u parlamentu, a da je Vučić izneo samo paušalne ocene i kritike.

"Nećete nas ućutkati, ne bojim se ni hapšenja, it o sam već doživeo", poručio je Mićunović.

Vučih je odgovorio Mićunoviću da mu je “jako žao što se ( Mićunović) toliko uznemirio":

“Nisam pominjao ono što je bilo vama u podsvesti, kao ono hapšenje koje vam je izletelo, kao I to ispadanje oružja iz kamiona, eto sada smo I to čuli”, rekao je Vučić, i "priznao" da je učinio milion grešaka u životu, za razliku od "skoro bezgrešnog" Mićunovića.

On je ponovo prebacio DS-u da je od medija pravio partijske biltene, u vlasništvu te stranke, skrivenom ili neskrivenom i najavio da će uskoro oni koji su kupovali medije "uskoro sami da govore u čije su ime bili primoravani" da to urade".

On je Mićunoviću i DS poželeo "izvanrednu političku budućnost".

“Ako ste mislili da će skupština da bude gubilište SNS u kojoj ćete vi da izgovarate šta vam padne na pamet, a da odgovora ne bude, pa neće. Desetine miliona evra ste davali da bi vaše slike bile lepe, a naše crne”, zaključio je Vučić.

U polemiku se uključila DS Jelena Trivan, koja je rekla da član 38 zakona, koji se odnosi na 420 državnih službenika, nije motivisan uštedama, već da bi vladajuća koalicija napravila prostor za zapošljavanje svojih poslušnika.

Na Vučićevu opasku da je DS vlast započeo svojevremeno pljačkom parlamenta i zlostavljanjem nekadašnjeg direktora RTS Milanovića, ona je pozvala koalicione partnere SNS “da zauzmu stav o petooktobarskim promenama I nelegalnom dolasku na vlast”.

Kosovo u zakletvi

Mandat nove Vlade Srbije, po izboru u parlementu, počinje da teče trenutkom polaganja zakletve pred poslanicima Skupštine Srbije.Tekst zakletve glasi:"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da u poštovati Ustav i zakon, da u dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posve ćen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Potvrđeni mandati novim poslanicimaSkupština Srbije potvrdila je mandate novim poslanicima SNS, DSS, liste "Za bolji život" i SDA Sandžaka.Oni su pred ostalim poslanicima, kako nalaže Zakon o Narodnoj skupštini, položili zakletvu. Novi poslanici SNS su Milan Kovačević, Aleksandar Radojević, Željko Sušec i Milanka Jevtović-Vukojčić, a sa liste "Izbor za bolji život" Radoslav Milovanović. Novi poslanici DS S su Aleksandar Pejčić, Gorica Gajić, Dejan Mihajlov i SDA Enis Imamović. Oni su u poslaničkim klupama zamenili Vojislava Koštunicu, Aleksandra Popovića, Tomislava Nikolića, Milana Bačevića, Janu Ljubičić i Aleksandra Nikolića, kao i Dragana Đilasa, Dragana Jočića i Ifetu Radojčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track