ŽENSKA MODA: Kako provesti letnji dan, a da bude prijatno i u trendu
Foto: Shutterstock

ŽENSKA MODA: Kako provesti letnji dan, a da bude prijatno i u trendu

Zabava -

Leto je, a to asocira na sunce, visoke temperature, lagano odevanje, sporiji dnevni ritam, opuštanje u hladovini. Šta obući da bude i prijatno i u trendu. Šta kombinovati. I za koje prilike. Šta nositi tokom dana, a šta uveče.

Za mame dodatne dileme. Kako obući bebu da se i ona oseća prijatno i da vam raspoložena pravi društvo dok je vozite u kolicima ili sedite u bašti, uz kafu sa prijateljicama.

Dan neka bude u laganom ritmu, ali veče može biti dinamičnije. Ima događaja gde treba otići ipak elegantniji, u svečanoj haljini koja priliči takvoj vrsti dogadjaja.

Pa da počnemo redom. Od prepodneva do večeri. Da budete lepi i opušteni, za sebe i za okruženje.

Ženske majice – pravi izbor za letnju vrelinu

Za dnevne aktivnosti preporuka je kežual (casual) varijanta, stil oblačenja koji je opušten, neformalan i udoban. Bez strogih i formalnih normi kakve nameću posebne situacije. Ovakvo odevanje idealno je za leto jer je i okruženje opuštenije.

Izaberite odeću u kojoj se osećate komforno, slobodnih pokreta. Birajte udobne materijale, opuštene krojeve. Nosite šorceve, majice, široke košulje, ležerne suknje i haljine ili pamučne pantalone. Ako je svežije onda farmerke i džemper. Sa takvim izborom možete i u kupovinu, i u šetnju, na kaficu ili limunadu u hladu omiljenog kafića u kraju.

Jednostavnost i minimalizam neka budu vaš izbor za dnevnu varijantu. U odeći neutralnih i svetlih boja. U obući koja diše - sandale, espadrile, patike, ako je kiša udobne cipele.

U svakoj kombinaciji dobro će doći lepe ženske majice. Sigurno već imate širi izbor jer ih nosite tokom cele godine, ali za leto su nezamenjive. Šta je u trendu? Atraktivni topovi, modeli sa printom, interesantni krojevi, širok izbor boja. Izaberite šta više volite - dug ili kratak rukav, majice bez rukava, sa bretelama, polo majice.

Brendirane ili obične ženske majice? Nemojte se opterećivati. Izaberitu one u kojima se osećate moderno i ženstveno. Jednostavne crne ili bele ženske majice nikad neće izaći iz mode.

Odeća za bebe – lagana i svetlih boja

Ako imate bebu odevajte je tako da i njoj bude prijatno u toplim letnjim danima. Posebno vodite računa da je zaštitite od dužeg izlaganja suncu.

Neka vaš izbor odeće za bebu budu lagani materijali od pamuka ili lana. Da njena koža diše. Čuvajte je od pregrevanja. Svetlije boje odbijaju sunčeve zrake. Suprotno, tamnije boje upijaju toplotu i dodatno greju telo tako da ih leti isključite iz dečije garderobe. Kao i odeću za bebe od sintetike.

Vodite računa da osetljivi delovi tela, glava, lice, vrat, uši, budu zaštićeni. A za to služe šeširići, sa većim obodom još su sigurniji.

Uz svu brigu da zaštitite bebino telo, neka rukavi i nogavice budu kratki, puno će značiti za slobodu njenih pokreta i prijatan osećaj.

I ne zaboravite da redovno dojite vašu bebu ili joj dajete prihranu kako bi bila sita i raspoložena. Tako joj osiguravate dovoljno hidratacije u toplim letnjim danima.

Ženske svečane haljine – za posebno veče

U posebnim prilikama i na formalnim događajima svi se prigodno obuku. Naravno da i muškarci vode računa o odgovarajućem dres kodu (dress code – pravilo oblačenja za posebne prilike), ali su pogledi uglavnom fokusirani na ženske svečane haljine.

Ako ste dan proveli u ležernoj odeći (casual dress), jednostavnoj odeći (dress down) čak i sasvim opuštenoj (streetwear), onda bi veče moglo biti na nekom posebnom iventu (event - događaj). Domaćin uglavnom u pozivnici određuje odgovarajući dres kod, koji može podrazumevati formalno odelo (dress suit), možda uz odgovarajuću masku na temu događaja (dress up).

To su uglavnom varijante poslovnog izgleda, leti za žene komplet ili suknja, sako ili bluza, a za muškarca polo majica ili košulja uz pantalone ili farmerke (bussines casual). Koktel dres (coctail) je nešto elegantniji pa žene mogu da budu u kraćoj haljini, a muškarci u odelu bez kravate. Strogo formalni dres kod (black tie) traži da muškarci budu u smokingu ili crnom odelu uz leptir mašnu, a žene u svečanim haljinama, obično dugačkim.

Ženske svečane haljine idu uz dres kod, na primer, gala večere, banketa, venčanja, svečane zabave, premijere opere, filma ili pozorišne predstave, svečane poslovne večere, važnijeg prijema, dočeka Nove godine…

Ali ženske svečane haljine obično nećete videti na nekoj običnoj večeri jer bi to izgledalo previše sređeno (over dressed), kao što na nekoj posebno pripremljenoj i serviranoj večeri u finoj kuhinji (fine dining) nećete videti muškarca baš u trenerci ili farmerkama.

Imate dakle razne varijante izlazaka i treba izaći, srediti se prema prilici i dobro se provesti. Tako ćete lepo zaokružiti dnevni raspored, sa prijatnim osećajem da ste sebi i svom društvu ulepšali dan.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track