OVO SE DEŠAVA DIZEL MOTORU NA NISKIM TEMPERATURAMA: Evo kako zaštititi dizelaša i šta ne treba raditi kako bi se izbegla oštećenja
Foto: Shutterstock

prevencija

OVO SE DEŠAVA DIZEL MOTORU NA NISKIM TEMPERATURAMA: Evo kako zaštititi dizelaša i šta ne treba raditi kako bi se izbegla oštećenja

Auto -

Na niskim temperaturama u dizel gorivu se stvaraju takozvani parafinski kristali koji mogu začepiti sistem za napajanje i ubrizgavanje goriva, kao i filter, pa se na benzinskim pumpama tokom zimskog perioda može sipati takozvani zimski dizel.

Dizel inače sadrži parafin koji pomaže boljem podmazivanju i sagorevanju u motoru, a zimski dizel sadrži posebne aditive koji obezbeđuju zaštitu od smrzavanja do minus 20 stepeni.

Ali to nije uvek dovoljno, čak i pre nego što spoljašna temperatura spusti na minus 20 stepeni, mogu se formirati prvi kristali. U najgorem slučaju to može uzrokovati skupu štetu, na primer na brizgaljkama.

Kapitalrs, gorivo, cene
foto: Promo

Kako bi se to sprečilo, mnoga moderna vozila imaju posebne sisteme grejanja koji štite sistem za napajanje i ubrizgavanje goriva. Ali ako temperature padnu drastično, i ova zaštita može zakazati.

Zaštita dizela od mraza

Zaštićeno parking mesto, najbolji je način za održavanje protoka goriva. Parkirajte automobil na mestu zaštićenom od hladnoće, odnosno u garaži, a ako to nije moguće, poslužiće drugi teren koji je što zaštićeniji.

Aditivi u dizel gorivu koriste se kako bi zimski dizel što duže ostao tečan. Kako bi vaše dizel vozilo bilo spremno za rad na vrlo niskim temperaturama, gorivu možete preventivno dodati aditive. Međutim, treba biti obazriv i obratiti pažnju na odgovarajuće izdanje proizvođača.

Ako dodate pogrešne supstance, one mogu negativno uticati na podmazivanje goriva.

Redovno održavajte dizel motor. Voda se skuplja u filteru goriva i mora se redovno ispuštati. Ako se to ne dogodi, voda se može smrznuti i tako začepiti filter. Pražnjenje filtera obično je deo regularnog pregleda vozila.

zagađenje, izduvni gasovi, automobil, auspuh
foto: Profimedia

Sistem goriva već začepljen

Ako se automobil više ne upali jer se nakupilo previše čestica parafina, sistem za napajanje i ubrizgavanje goriva mora se odmrznuti. Da biste to učinili, automobil mora biti parkiran na toplom, npr u radionici (tada pomaže samo vuča).

Čim se sistem ponovno zagreje, parafinske čestice se takođe otapaju, pa dizel ponovno može teći. Osim toga, filter goriva treba zameniti u radionici.

Greške koje treba izbegavati

Otapanje sistema za napajanje i ubrizgavanje goriva fenom za kosu ili sličnim aparatima nikako nemojte pokušavati jer postoji opasnost od požara.

Dodavanje benzina u dizel motor je u prošlosti bila česta pojava. Dizelu bi se zimi dodavala mala količina benzina, ali to svakako treba izbegavati u modernim automobilima jer u najgorem slučaju rizikujete veliko oštećenje motora.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track