BOLEST KOJA SE ČESTO IGNORIŠE, A MOŽE DOVESTI DO VELIKIH PROBLEMA: Od fibromialgije najčešće obolevaju žene, a ovo su simptomi!
Foto: Profimedia

PAZITE

BOLEST KOJA SE ČESTO IGNORIŠE, A MOŽE DOVESTI DO VELIKIH PROBLEMA: Od fibromialgije najčešće obolevaju žene, a ovo su simptomi!

Život -

Fibromialgiju se ponekad ne prepoznaje na vreme jer simptomi boli koji dolaze u nju se često zamene s umorom tela i mozga.

Glavni simptomi fibromialgije često se povezuju s osećajem umora, dok zapravo upućuju na veće probleme. Mnoge bolesti su povezane upravo s ovom, a lečenje zahtijeva manje životne promene.

Uzrok i dalje nije poznat

Konkretan uzrok nastanka fibromilagije još uvek nije poznat. Od nje češće obolevaju žene nego muškarci, i to posebno za vreme menopauze. Osobe koje su osetljive, anksiozne, depresivne ili pate od nekih sličnih psiholoških oboljenja takođe pate od ove bolesti. Kod ljudi koji imaju niži prag tolerancije na bol, kao i one koje su imale povredu kičme, imaju veće šanse za dobijanje ove neugodne bolesti.

foto: Profimedia

Simptomi se često zamene za umor ili druge bolesti

Glavni simptomi fibromijalgije su jaki bolovi koji su rašireni u mišićima. Posebno se osećaju u vratu i ramenima. Uz bolove idu i izrazita iscrpljenost te poteškoće sa spavanjem. Ovi bolovi često se zamenjuju sa bolešću zglobova, ali bolovi kod fibromijalgije se osećaju u susednim mišićima, ligamentima i tetivama. Ovi bolovi mogu trajati jako dugo, kod nekih i ceo život. Međutim to ne znači da im je intenzitet uvek isti, ponekad je bol slabija, a ponekad jača. Uz raširene i snažne bolove, bolesnici su imali problem s nadraženim crevima, glavoboljom, slabijim pamćenjem i koncentracijom, osećajem natečenosti ruku i stopala, jakim lupanjem srca i depresijom. Problem iritabilnih creva pojavljuje se kod više od polovine oboljelih.

San oboljelih s vremenom postaje sve lošiji i nekvalitetniji. Radi stalnog umora, malaksalosti i boli radna sposobnost obolelih znatno je smanjena, a to može uzrokovati i psihološke probleme. Teskoba, anksioznost i depresija takođe su povezani s ovom bolešću. Psihološki problemi mogu uzrokovati nepravilan rad celog organizma, pa tako izazvati i probleme s probavom, vrtoglavice i trnce po telu.

foto: Profimedia

Lečenje uključuje jednostavne promene

Postoje slučajevi u kojima se fibromialgija smirila ili potpuno nestala spontano ako se smanji stres. No bez pravog lečenja, ova se bolest vraća ili postaje hronična. Glavni načini za rešavanje bola su vežbe istezanja i aerobik. Ovo ne znači da se morate učlaniti u teretanu, već da svakog dana barem kratko radite vežbe koje će poboljšati cirkulaciju u telu. Jedan od načina smanjivanja simptoma i lečenja je smanjivanje stresa te dobijanje dovoljno kvalitetnog sna. S dovoljnom količinom sna smanjiće se i psihološki problemi kao što je depresija. Postoji mogućnost da vam doktor, nakon dijagnoze, pripiše tricikličke antidepresive koji se piju pre spavanja kako bi smanjili mišićne bolove i omogućili bolji san.

Od velike pomoći bit će i opuštajuće masaže koje će pokrenuti cirkulaciju i opustiti mišiće. Pri tome mogu pomoći i tople kupke, akupresura i sauna. Akupunktura je dokazano imala velik uticaj na olakšavanje bolova nego neka druga vrsta neinvazivnog lečenja. Pre biranja nekog tretmana posavetujte se sa svojim doktorom. Ako se odlučite za profesionalnu masažu obavezno napomenite maseru da patite od ove bolesti.

foto: Profimedia

Kako prevenirati nastanak fibromialgije

Prvi korak je dovoljna telesna aktivnost uz kvalitetan san. Osim toga pazite na ovo: Jedite nekoliko manjih obroka tokom dana kako biste opskrbili telo belančevinama i ugljenhidratima koji su potrebni za aktivnost mišića, tuširajte se vrućom vodom, posebno ujutru, smanjite unos kofeina, prestanite da pušite, smanjite unos šećera, pokušajte spavati barem 8 sati na dan.

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track