5 NAJŠTETNIJIH DROGA: Ovo su supstance koje izazivaju najveću zavisnost
Foto: Profimedia

Zdravlje

5 NAJŠTETNIJIH DROGA: Ovo su supstance koje izazivaju najveću zavisnost

Život -
Koja droga izaziva najveću zavisnost? Pitanje je prosto, ali odgovor zavisi od osobe koju pitate.

Iz ugla različitih istraživača, odgovor na pitanje koja supstanca izaziva najveću predanost, zavisi od toga koliko je štetna, kolika joj je ulična vrednost, koliko utiče na moždanu aktivnost, kakvu reputaciju ima među uživaocima i kakvi su efekti apstinencije. Sada već davne 2007, profesor Dejvid Nat je sa grupom kolega napravio definitivnu listu:

1. Heroin

Heroin je opijat koji uzrokuje rast nivoa dopamina u mozgu čak 200%. Pored toga spada i u najopasnije supstance, zato što je doza koja dovodi do smrti, samo pet puta veća, od najmanje doze koja dovodi do uživanja. Zbog toga je proglašen drugom najopasnijom drogom, jer škodi i korisniku i društvu u kojem on živi. Procenat kriminala veći je u okruzima gde je zabeležen veći trafiking narkotika.

2. Alkohol

Iako legalan u većini svetskih zemalja, smatra se da je alkohol na drugom mestu po izazivanju teške zavisnosti. Alkohol ima više štetnih efekata, ali u labaratorijskim eksperimentima na pacovima, dokazano je da podiže nivo lučenja dopamina od 40%, do čak 360%. Oko 22% svetske populacije razvilo je zavisnost prema alkoholu (u manjoj ili većoj meri) u nekom periodu života i procenjeno je da je oko 3 miliona ljudi umrlo 2012 od posledica konzumiranja alkohola.

Kokain (Foto: Profimedia)
Kokain (Foto: Profimedia)

3. Kokain

Kokain direktno utiče i menja upotrebu dopamina u mozgu više nego ijedna druga supstanca. U osnovi kokain sprečava neurone da se "smire", što dovodi do moždane ekstaze. Procenjeno je da između 14 i 20 miliona širom sveta uživa u kokainu i da crno tržište ove supstance vredi 75 milijardi dolara. Krek - izvedenica kokaina ceni se kao treća njaštetnija droga na svetu.

4. Barbiturati

Poznati kao "plavi meci" inicijalno su proizvedeni kao lek protiv anksioznosti. Posreduju izmeću hemijskih reakcija u mozgu, i gase odrećene moždane regije. U malim dozamo izazivaju euforiju, ali u većoj količini mogu biti opasni po život, jer mogu zaustaviti disanje. Zavisnost od barbiturata bila je uobičajena dok se koristio u medicini dok ga nisu zamenili manje štetni lekovi.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

5. Nikotin

Glavni je okidač zavisnosti u duvanu, koji i najbrže deluje, jer kroz pluća najbrže postiže efekat na mozak. Iako ga je Natova lista stavila na 12. mesto supstanci koje najviše izazivaju zavisnost, ima dovoljno argumenata za uverenje da je možda i najsnažnija supstanca. Setimo se da je duvanska industrija, uz farmaceutsku ekonomski najsnažnija na svetu.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track