BORBA PROTIV ZLA KROZ OČI MLADE DEVOJKE SLAVI 40. GODINA: Anarhista joj otkrio TAJNE života, pa ZAUVEK promenio SVET i strip!
Foto: Printscreen Instagram

UTICALA JE NA SVE!

BORBA PROTIV ZLA KROZ OČI MLADE DEVOJKE SLAVI 40. GODINA: Anarhista joj otkrio TAJNE života, pa ZAUVEK promenio SVET i strip!

Kultura -

"V za Vendetu" Alana Mura ovog meseca puni 40 godina. Za četiri decenije, knjiga je imala jedinstven uticaj na svet i strip.

Ovo ostvarenje prvi put se pojavio u knjižarama 1982. u martu, a prenosi priču o Evi, devojci koju je anarhista V radikalizovao protiv fašističke oligarhije izmišljene Britanije. Kroz nepouzdanog pripovedača i koncepta dobrog koje leži negde u sredini, složenost priče i blistavost njene umetnosti učinili su je jednom od najvažnijih knjiga ikada napisanih.

"V za Vendetu" uspela je nešto u čemu mnoge velike knjige nisu. Naime, uprkos višestrukim zabranama ona je ostvarila značajan uticaj na ljude širom sveta. Vizuelni aspekt knjige kombinuje se sa filmskom adaptacijom koja je bolja od proseka, kako bi poruka koju pokušava da prenese još jasnije prošla. Iz ovog i mnogih drugih razloga, "V za Vendetu" je pokazala neverovatnu izdržljivost.

Zloglasna maska Gaja Foksa bila je jedna od najvažnijih karakteristika stripa. Pored filmske adaptacije koja koristi osvetljenje za postizanje sličnih efekata na maski koja se nosi u filmu, neke grupe su uzele slavnu masku kao sopstveni simbol. Najpoznatiji među njima je Anonimous, grupa kompjuterskih hakera. Anonimus koristi simbol isto kao i V u originalnom tekstu. Iako su najjače povezane sa ovom grupom, maske Gaja Foksa često se pojavljuju u protestima i kontroverznim izjavama protiv onoga što grupa ili pojedinac doživljavaju kao nadmoćan entitet. Ovo je učinilo da maska Gaja Foksa postane jedan od najprepoznatljivijih simbola u stripovima, a možda i u svetu.

Uticaj V na Vendetin pristup anonimnosti brzo je prešao granice knjige. Logika anonimnosti knjige dostigla je daleko izvan granica štampane stranice, i bilo je prirodno da će se to vratiti i uticati na stripove u celini. Ovo se može posmatrati kao velika prekretnica za obrazloženje superheroja.

Pre "V za Vendetu", većina superheroja je zadržavala svoju anonimnost jer su želeli da njihova porodica ostane bezbedna, a najbolji način da to urade bio je sprečavanje drugih da saznaju ko su. Sa uvođenjem Murove logike, međutim, mnogi heroji su počeli da koriste svoje maske ne radi tradicionalne bezbednosti svojih porodica (iako su mnogi, poput Spajdermena, zadržali ovo obrazloženje), već da bi se zlikovci plašili njihovog simbola, a ova promena je posebno duboka u Betmenu, kome je upravo njegova maska omogućila da postane mnogo drugačiji, te ga je uvukla u drastično kompleksnije narative.

Iako se "V za Vendetu", kao poseban brend revolucije, generalno ne preporučuje u školskim klupama, strip se često pojavljuje kada se govori o suprotstavljanju nepravdi. To je zato što tekst uspeva da veoma jasno i na zabavan način prenese složen koncept.

Teme ekstremizma i složenosti V kao lika omogućavaju široku upotrebu u školovanju, čak i kada je sam tekst dostupan ljudima sa više nivoa obrazovanja. Ova mešavina složenosti i jednostavnosti je ono što "V za Vendetu" čini odličnim nastavnim sredstvom, ali takođe služi da pokaže kako je knjiga zadržala takvu moć. Bilo u dobru ili zlu, "V za Vendetu" je tu da ostane.

(Kurir.rs/CBR.com)

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja