OD GOSPODARA PRSTENOVA: PRSTENOVA MOĆI NAPRAVILI STE GULAŠ, A NE SERIJU: Nakon premijere najskupljeg projekta publika RAZOČARANA!
Foto: Amazon Prime

Promašaj

OD GOSPODARA PRSTENOVA: PRSTENOVA MOĆI NAPRAVILI STE GULAŠ, A NE SERIJU: Nakon premijere najskupljeg projekta publika RAZOČARANA!

Kultura -

Najskuplja i najiščekivanija serija u istoriji "Gospodar prstenova: Prstenovi moći", po romanima Dž. R. R. Tolkina, konačno je stigla pred publiku i prikazane se prve dve epizode, ali one nisu oduševile fanove. Amazon je najavio čak pet sezona, ali ocene publike nakon premijere nisu zadovoljavajuće, a i mišljenje kritike je podeljeno.

Gospodar prstenova
foto: Amazon Prime

U poređenju sa "Kućom zmaja", koja je spinof "Igre prestola", samo je bolje urađen CGI (kompjuterska grafika u stvaranju specijalnih efekata, op. aut.). Na sajtu Roten tomatos (Rotten Tomatoes) "Prstenovi moći" dobili su od fanova samo 38 odsto, a od kritike visokih 84. "Kuća zmaja" od struke i publike ima 85 i 84 procenta. Sličan rezultat pokazuje i ocena na IMDB, gde serija zasnovana na Tolkinovim delima ima ocenu 6,6, a njen konkurent čak 8,8.

Tolkin, Hobit, Gospodar prstenova
foto: Profimedia

Serija "Prstenovi moći" smeštena je u drugo doba Srednje zemlje, hiljadama godina pre dešavanja u "Hobitu" i "Gospodaru prstenova", koji su se odigrali u trećem dobu. Amazon se odlučio da sve ključne događaje, koji se odigravaju tokom hiljada godina, kondenzuje u isti period i ubaci ih sve u jedan lonac. - Problem je što ne prave gulaš, nego seriju. Neke gledaoce koji su posebno gladni za svetom Srednje zemlje ili one koji traže prosečnu epskofantastičnu seriju "Prstenovi moći" će verovatno zadovoljiti. I to je sasvim u redu. Ali tu je čitava tragedija. "Prstenovi moći" su posebno velik promašaj kada se ima u vidu protraćeni potencijal Tolkinovog sveta, koji je ostao neiskorišćen zato što je jedna džinovska kompanija želela da ima svoj blokbaster - navode kritičari RTS.

Gospodar prstenova
foto: Amazon Prime

Proučavalac Tolkinovih dela dr Majkl D. S. Draut zazire od trenda stvaranja franšiza od književnih dela, posebno, u ovom slučaju, bez znanja ili dozvole preminulog autora. Ako gledaoci budu razočarani Amazonovom serijom, predviđa Draut, biće jer joj nedostaje "literarna i moralna dubina" Tolkinovog sveta. On se pita može li kompanija s tolikom namerom da dominira kao što je Amazon zaista razumeti ovu perspektivu - i prilagoditi taj moral ekranu. Sličnu sudbinu kod fanova doživela je "Igra prestola", koja je rađena po motivima Džordža R. R. Martina, ali je veliko finale snimljeno bez književnog predloška. Fanovi su bili razočarani konačnim raspletom događaja. Istu grešku napravili su i autori "Prstenova moći", koji su deo priče morali da izmaštaju.

Gospodar prstenova
foto: Amazon Prime

Već godinama se priča o seriji "Gospodar prstenova" kao o najskupljoj u istoriji televizije. Snimana je na Novom Zelandu, a kako je potvrdio njihov ministar turizma, prva sezona ovog ostvarenja imala je neverovatan budžet od čak 650 miliona novozelandskih dolara, ili 465 miliona američkih dolara. Pojedini mediji prenose da je njena cena nakon postprodukcije dostigla i milijardu dolara. Rekord je dosad držala "Igra prestola", čiji je budžet za jednu sezonu iznosio oko 100 miliona američkih dolara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:00

BRAVO ZA MLADE MUZIČARE, NA ULICI POPULARIŠU KLASIKU: Sviraju od Despasita do muzike iz Igre prestola

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track