VODITELJI JUTARNJEG PROGRAMA NA KURIR TV: Olja Lazarević i Vladimir Karalejić o 1. rođendanu "Redakcije" i tajnama iza kamere
Foto: Nenad Kostić

tv ekran

VODITELJI JUTARNJEG PROGRAMA NA KURIR TV: Olja Lazarević i Vladimir Karalejić o 1. rođendanu "Redakcije" i tajnama iza kamere

Kultura -

Iako postoji tek nešto više od dve godine, Kurir televizija izgradila je zavidan imidž. Među brojnim autorskim i živim emisijama izdvojio se i jutarnji program "Redakcija", koji vode Olja Lazarević i Vladimir Karalejić. Ovaj voditeljski par u ukrštenom intervjuu za TV Ekran govori o prvih godinu dana emisije, koja svakog radnog dana od sedam do 10 sati uz bogat i raznovrstan program budi svoje gledaoce.

Olja Lazarević, Vladimir Karalejić
foto: Nenad Kostić

Iako su u mnogo čemu različiti, ove kolege ipak imaju i sličnosti, pre svega strast prema novinarstvu i želju da u svakom trenutku budu tačni i prvi u informisanju onih koji im ukazuju pažnju i poverenje. Dok je Olja na Kurir televiziji od njenog osnivanja, Vladimir se mladom, ali ambicioznom timu priključio pre godinu dana. Prvo kao voditelj Dnevnika, a od pre četiri meseca i kao Oljin partner u "Redakciji".

Šta se promenilo od početka emitovanja jutarnjeg programa?

Olja: I tim, ali i sam koncept emisije. Najvažnije od svega je što smo napravili prepoznatljivu, a volela bih da verujem, i emisiju uz koji gledaoci vole da se razbuđuju.

Kada se vas dvoje budite?

Vladimir: U četiri. Olja: U 4.20.

Koja je to vrsta ljubavi prema poslu kad zbog njega toliko ranite?

Vladimir: Nije to samo ljubav, za mene je ovo i izazov. Dugo sam na televiziji, pa je bilo prirodno da se oprobam i u jutarnjem, koji je na Kurir televiziji po sadržaju blizak informativnom programu, gde sam najduže radio. Rano buđenje se kompenzuje dobrom energijom koju Olja i ja stvorimo čim se ujutro sretnemo. A veoma mi je važna i povratna reakcija gledalaca, koji kažu da smo pozitivni i kulturni. Olja: Iako smo neispavani, razbudimo se čim se raspričamo, a nekad i s gostima odlutamo od tema koje su bile povod da nam dođu u studio. To nas motiviše. Uz to, oduvek sam videla sebe kao voditeljku jutarnjeg programa, koji daje prostor svakome da se pokaže u različitim sferama i bude spontan. Vlada i ja se odlično slažemo i uspevamo da iskoristimo prostor koji nam je dat. Nije mi problem da ustajem ujutro, a u tome mi pomaže i moj četvorogodišnji sin, koji ne voli mnogo da spava.

Olja Lazarević, Vladimir Karalejić
foto: Nenad Kostić

Kako izgleda vaš radni dan?

Vladimir: Počinje u šminkernici... Olja: I tu ne možemo da se podnesemo, moramo oboje da budemo dive. (smeh) A posle emisije moramo da se spustimo na zemlju, vratimo pritisak i puls u normalnu, analiziramo emisiju i pripremimo se za sutrašnju. Često to nastavimo i posle radnog vremena, preko telefona...

Kad doručkujete?

Olja: Obožavam doručak i nikada mi nije bio problem da, čim otvorim oči, gvirnem u frižider, a tek posle popijem kafu. Ali onda sam upoznala Vladu, koji mi je objasnio da to što radim nije dobro, da je možda bolje da jedem posle emisije. Vladimir: To je savet nekoga ko je pobornik zdravog života. Kod nas Srba je najbolje da se odmah jede. A trebalo bi više da gladujemo i manje da se tešimo hranom.

Olja Lazarević, vladimir karalejic
foto: nemad kostic

Šta se dešava tokom emisije što neko ko je običan gledalac ne vidi?

Vladimir: Često se zapričamo s gostima pre nego što uđemo u program, a često žele da ostanu i pričaju s nama, pa imamo problem da zamenimo sagovornike. Nekad imamo i nepozvane goste, na primer, neke muve. (smeh) Desilo se da nam je koleginica koja je trebalo da se uključi s terena upala u reku. To sve nalaže brzo snalaženje u kritičnim trenucima. Treba brzo da reaguješ, budeš smiren i svestan situacije. Najiskreniji je živi program. Olja: I da hoćeš da prikriješ svoje pravo lice, nemoguće je. Kod mene uglavnom nervoza izazove nekontrolisano smejanje i šalu, a Vlada uglavnom učestvuje u tome. Tako prebrodimo krizne situacije.

Živi program donosi posebne izazove, gost može da zakasni, napusti studio...

Vladimir: Nikada ne znamo u kom smeru će otići razgovor. A imamo izuzetno sadržajnu emisiju, s mnogo tema. Veliki je izazov, ali i volimo da se snalazimo u trenutku. Da je sporiji program, ne bismo stvorili tu energiju. I volimo pozitivan stres, kroz koji i sebe bolje upoznajemo. Olja: Videćemo šta godine nose. (smeh)

Olja Lazarević, vladimir karalejic
foto: nemad kostic

Plašite li se da nekada nećete znati sve o određenoj temi ili se oslanjate na izreku da novinar ne mora sve da zna, ali da mora da zna ko zna?

Olja: Nije strašno reći "ne znam". Dešavalo mi se da sagovornik počne da me propituje, ali mu dam do znanja da ne znam i zamolim ga da objasni. Voditelji nisu svemoguća božanstva koja treba da znaju sve, tu smo da postavimo pitanje i sačekamo odgovor, da opipamo puls gledalaca, gosta i čitave javnosti. Imam pravo da nešto što nije moja sfera ne znam. Voditelj sam i ne volim da pametujem.

Kako birate teme?

Olja: Činjenica je da ne možemo da izmislimo temu ako je ne živimo. Na samom početku "Redakcije" imali smo nešto drugačiji koncept, ali desio se rat u Ukrajini i od tada je treći sat emisije posvećen njemu. Taj sukob utiče na naše živote, ljude zanima kako ćemo se grejati, kolika je cena benzina ili mleka.

Olja Lazarević, Vladimir Karalejić
foto: Nenad Kostić

Brend Kurir poznat je po sinergiji četiri platforme: printa, veba, televizije i društvenih mreža. Olakšava li to rad?

Vladimir: Da, i uz to reagujemo ako se nešto desi tokom trajanja emisije, trudimo se da budemo što aktuelniji, da imamo i informativnu notu, ali i da gledaoci dobiju servisne informacije. Olja: Jutarnji je uvod u ono što će gledaoci gledati do kraja dana na Kurir televiziji, u "Usijanju" ili "Dnevniku". To nosi i dodatnu odgovornost. Dešava se da uveče iskoči tema, nekad i dok spavamo, pa ujutro imamo samo pola sata da se pripremimo. Ipak, čini mi se da je Kurir televizija donela novi nivo u brzini informisanja. A najveći izazov jeste da budeš prvi i tačan.

Vladimire, da li je bilo teško iz "Dnevnika" preći u jutarnji program?

Vladimir: Pre svega sam novinar i prošao sam sve. Bio sam početnik koji donosi kafu starijim kolegama, reporter i urednik. Moj prezenterski deo karijere bio je samo jedna stepenica. Uz to, moja ličnost je takva da hoću sve da probam. Kada se sabere televizijsko novinarstvo, bogata plesna karijera i hobiji poput glume, već 25 godina sam pred publikom. Olja: Baš zbog iskustva u informativi Vlada je našoj emisiji doneo dozu ozbiljnosti. Jer ja umem malo i da odlutam, ali čim ga pogledam, shvatim da treba da spustim loptu.

Olja Lazarević, Vladimir Karalejić
foto: Nenad Kostić

Olja, koliko se televizija promenila za dve godine postojanja?

Olja: Menjalo se dosta toga i učili smo u hodu. Počeli smo 2020, koja je bila veoma izazovna, pa se ideja da se pokrene televizija u tom trenutku činila kao nešto što se možda graniči s ludilom. Ipak, raditi u takvom timu s takvim izazovima i takvim tempom smatram i najvećim benefitom na Kurir televiziji. Sve više se priča o našem programu, postali smo sve uticajniji, a to čujem čak i od gostiju koji dolaze u emisiju. Drago im je da budu kod nas u studiju, žele mnogo toga prvo nama da kažu, a i priznaju da vole da nas gledaju.

(Kurir.rs / Jasmina Antonijević Milošević)

Bonus video:

00:33

SMEH JE LEK Evo zašto treba češće da se smeješ! Pusti brigu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track