Svečanost: Književni portreti pesnika Miroslava Aleksića i Slavomira Gvozdenovića!
Foto: Privatna Arhiva

Svečanost: Književni portreti pesnika Miroslava Aleksića i Slavomira Gvozdenovića!

Kultura -

Veliko interesovanje publike i prepuna svečana sala udruženja Adligat svedočili su o tome da je interesovanje za poeziju i dalje veliko i iskreno

Pred prepunom salom Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat (Muzej knjige i putovanja, Muzej srpske književnosti) predstavljeni su književni portreti članova Adligata Slavomira Gvozdenovića iz Temišvara i Miroslava Aleksića iz Novog Sada, dvojice pesnika dobitnika Drainčeve nagrade.

Veliko interesovanje publike i prepuna svečana sala udruženja Adligat svedočili su o tome da je interesovanje za poeziju i dalje veliko i iskreno.

U temelju Srbije

Predsednik Udruženja književnika Srbije Miloš Janković uručio je ovom prilikom nagradu UKS „Simo Matavulj“ Slavomiru Gvozdenoviću, a prisutne je pozdravio predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjen Krstić:

- Zar samo pesnik u osvit ovako običnog dana oseća potrebu da spomene pticu ždrala, kaže u pesmi „Ždralovi“ Aleksić.

O pesnicima je pozitivan kritički stav izneo književnik Gojko Božović:

- Pesme su iskustva, i to nam stihovi iz knjige „Disanje na pseće škrge“ Slavomira Gvozdenovića neprestano potvrđuju, štedro otvarajući prostore iskustva kao prvorazredna iskušenja poezije. U njegovim pesmama je naglašena potreba za pamćenjem različitih kulturnih, jezičkih i istorijskih slojeva. Pesme nisu samo iskustva, one su i pamćenje...

Poezija je u temelju Srbije. A dva srpska grada u kojima je nastao temelj današnje srpske kulture, Temišvar i Novi Sad, u nizu velikih pesnika koje su izrodili, podarili su nam i Aleksića i Gvozdenovića. Pored njihovih nespornih pesničkih zasluga, Miroslav Aleksić je, kao pomoćnik direktora Biblioteke Matice srpske, bio jedan od glavnih savetnika za otvaranje Adligata pre petnaestak godina, a Gvozdenović je svoj legat poklonio Adligatovom Muzeju srpske književnosti. Uz muziku izvanredne Milice Milović, dirigentice hora „Ostrog“, uz salu punu pesnika i diplomata - bili su tu i Ljubivoje Ršumović i Mirjana Bulatović, ali i profesori Beogradskog univerziteta - poezija je prštala Beogradom kao najlepši vatromet.

pesnici
foto: Privatna Arhiva

Slavomir Gvozdenović (Belobreška, Rumunija, 1953) diplomirao je srpski jezik i jugoslovensku književnost na Univerzitetu u Bukureštu, doktorirao s temom „Jezik i stil u poeziji Vaska Pope“. Član je udruženja Adligat, Saveza pisaca Rumunije i počasni član Udruženja književnika Srbije. Suosnivač je Vukove zadužbine i član saradnik Matice srpske. Osnivač je podružnice UKS u Temišvaru i jedan od pokretača Lige srpsko-rumunskog prijateljstva u Bukureštu i Temišvaru, i to u vreme sankcija Jugoslaviji. Jedan je od osnivača Saveza Srba u Rumuniji, čiji je predsednik bio 2004-2012. godine i više srpskih kulturnih institucija u Temišvaru i na prostorima rumunskog Banata. Bio je predstavnik Srba u parlamentu Rumunije, član Saveta dijaspore pri vladi SR Jugoslavije. Izabran je za prvog predsednika Skupštine dijaspore i Srba u Regionu. Živi i radi u Temišvaru. Glavni je urednik časopisa Književni život. Predaje srpsku književnost na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru.

Brojne nagrade

Objavio je 30 knjiga. Priredio je desetak antologija srpske književnosti. Zastupljen je u više desetina srpskih, rumunskih i evropskih antologija, kao i u srpskim udžbenicima. Pored mnogobrojnih književnih nagrada, dobio je i Nacionalnu nagradu „Slobodan Jovanović“ za društvenu i političku angažovanost od Vlade Republike Srbije.

Miroslav Aleksić (Vrbas, 1960) diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Bio je sekretar Festivala jugoslovenske poezije mladih i upravnik Narodne biblioteke „Danilo Kiš“ u Vrbasu. Tri godine je obavljao poslove programskog direktora Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu. Urednik je tribine „Savremeni čovek i savremeni svet“ u Matici srpskoj. Obavlja poslove pomoćnika upravnika Biblioteke Matice srpske. Član je udruženja Adligat, Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i jedan je od osnivača Društva novosadskih književnika. Bio je učesnik osnivačke skupštine Udruženja književnika Republike Srpske.

Poezija mu je prevođena na ruski, engleski, slovački, rumunski, mađarski, italijanski, bugarski, makedonski i rusinski jezik. Pesme su mu zastupljene u pedesetak antologija i izbora poezije u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada, kao i Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2023. godinu za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Viktor Lazić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track