JA SAM POLJOPRIVREDNIK! IMAM VOĆNJAKE, KRAVE I SVINJE: Emir Kusturica našao svoju oazu mira na SELU "Mogu da uradim 60 SKLEKOVA"
Foto: Beta Dragan Karadarevic, Shutterstock

život punim plućima

JA SAM POLJOPRIVREDNIK! IMAM VOĆNJAKE, KRAVE I SVINJE: Emir Kusturica našao svoju oazu mira na SELU "Mogu da uradim 60 SKLEKOVA"

Kultura -

Opus filmova Emira Kusturice biće prikazan od 15. do 26. aprila u sali Filmskog centra Srbije u MTS dvorani u Beogradu.

Emir Kusturica, Kustendorf 2024
foto: Kurir

Prvog dana domaću publiku očekuje i besplatna projekcija integralne verzije filma "Andergraund" ("Podzemlje"), koji je nedavno prikazan u Parizu.

U druženju sa medijima, proslavljeni umetnik govorio je o svom bogatom stvaralaštvu, a otkrio je i koja je tajna njegove vitalnosti.

Ja sam poljoprivrednik, imam svoje voćnjake, krave i svinje

Poslednjih godina, njegova oaza mira je imanje na kome gaji domaće životinje i proizvodi mleko i sir, a kako je objasnio, želja mu je da se više posveti imanju i poslovima.

Emir Kusturica, Rusija Srbija, Prijateljska Utakmica
foto: Grigory Sysoev Sputnik Profimedia

- Ja sam poljoprivrednik. Imam voćnjake, krave i svinje. Ja sam čovek koji ima svoje mleko i sir. Moje krave jedu na 700 metara nadmorske visine najzdraviju moguću hranu. To uopšte ne znači da nećemo umreti od najgorih bolesti, ali to je moj životni koncept. Onoliko koliko sam proizvodio svojim filmovima, da toliko učestvujem u poljoprivredi. Čitava Evropa nagažena je koncepcijom biohrane, niskoproteinske hrane. Ja ću biti onaj poslednji Indijanac koji će štiti pravo na dobru ishranu - objasnio je Kusturica.

On je takođe istakao i važnost zdravog života.

Emir Kusturica
foto: Nemanja Nikolić

- Četrdeset i pet godina sam na filmu, a još uvek mogu da uradim 60 sklekova (smeh). Kažu da fizička spremnost nije važna kad si mlad, ali kad ostariš, e, tad je užasno važna - istakao je reditelj uz osmeh.

Savremeni trendovi

Osvrćući se na period kada je on počeo da se bavi filmom i savremenim tendencijama u kinematografiji, Kusturica je istakao da je sumnjivo šta se u današnje vreme sve plasira kao ova vrsta umetnosti.

Emir Kusturica
foto: ATA images

- U svetskoj kinematografiji postoji trend koji kaže da je najvažnije da budemo uspešni. Srpska kinematografija je malo izmeštena, pa i Džej može da bude filmski junak i ima svoju publiku. Zapravo, sumnjivo je šta se sve danas baca na publiku. Nažalost, nacionalna kinematografija se meri po broju dobrih filmova, a ne uspešnih. Ko uključuje televizor, a ja ga ne gledam, može da vidi serije koje projektuju besmisao - rekao je reditelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track