NAJBOLJA PREDSTAVA: Gran pri 52. Bitefa ostvarenju Zaostavština, komadi bez ljudi
Foto: Tanjug

Dodeljena priznanja

NAJBOLJA PREDSTAVA: Gran pri 52. Bitefa ostvarenju Zaostavština, komadi bez ljudi

Pop kultura -

Najbolja predstava, prema mišljenju publike, je Svita br. 3 Evropa Žorisa Lakosta

BEOGRAD - Gran pri "Mira Trailović" za najbolju predstavu 52. Bitefa pripao je ostvarenju "Zaostavština, komadi bez ljudi" Štefana Kegija i Dominika Ibera, u produkciji pozorišta "Vidi" iz Lozane.

Specijalnu nagradu "Jovan Chirilov" žiri je razvnopravno dodelio dvema predstavama Rekvijemu za L., čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel, u izvođenju belgijske kompanije "Le bale se d la be" i pozorišnoj instalaciji Večna Rusija ruske pozorišne kritičarke Marine Davidove u produkciji berlinskog pozorišta HAU.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u kome su bili mađarska pozorišna kritičarka, teatrolog i civilina aktivistkinja Judit Čaki, pozorišna rediteljka Radmila Vojvodić (Crna Gora), umetnička direktorka Studija za savremenu koreografiju na pozorišnoj akademiji Amsterdamskog univerziteta za umetnost Bojana Mladenović, pozorišni kritičar i teatrolog Brajs Lis (Velika Britanija) i glumica Aleksandra Janković (Srbija).

Žiri je pohvalio festival, koji je “napravio snažan gest, eksperimentisao sa oblicima kao što su instalacija i dokumentarne forme i ispitivao nove medije.

Štefan Kegi i Dominik Iber, članovi svetski proslavljenog kolektiva Rimini protokol, ovogodišnji su, 41. po redu dobitnici Polititkine nagrade za režiju za ostvarenje Zaostavština, komadi bez ljudi u produkciji jednog od vodećih švajcarskih pozorišta, Vidija iz Lozane.

Žiri u sastavu: urednica Kulturne rubrike Gordana Popović, novinarka Borka Golubović Trebješanin, pozorišna kritičarka Ana Tasić i reditelji Egon Savin i Milan Nešković, ocenio je da se Kegi i Iber, u multimedijalnoj instalaciji bez glumaca, suptilno, emotivno i autentično bave pitanjima starosti i bolesti, boreći se protiv zaborava i smrti.

Reč je o događaju izuzetne umetničke snage koji stvara simbiozu gledaoca i viđenog, navodi se u obrazloženju Politikinog žirija.

Najbolja predstava, prema mišljenju publike, je Svita br. 3 Evropa Žorisa Lakosta.

Predstavom "Rekvijem za L." večeras je završen 52.Bitef, koji je održan pod sloganom Svet bez ljudi.

Od 13. septembra publika je imala priliku da pogleda u glavnom programu 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track