NAKON SNIMANJA ŠOKANTNE SCENE, ZAVRŠILA NA PSIHIJATRIJI: "Moje suze su bile prave," ova glumica bila je ponižena kao niko do sad
Foto: Profimedia

tragično

NAKON SNIMANJA ŠOKANTNE SCENE, ZAVRŠILA NA PSIHIJATRIJI: "Moje suze su bile prave," ova glumica bila je ponižena kao niko do sad

Pop kultura -

Glumica, Marija Šnajder, imala je samo 19 godina kada je dobila ulogu u kultnom ostvarenju "Poslednji tango u Parizu", a partner u filmu bio joj je slavni Marlon Brando. Međutim, erotska drama iz 1972. godine, u režiji Bernarda Bertolučija izazvala je kontroverzu, negodovanje i osudu širom sveta, piše Daily Mail.

Nedavno je, u okviru kanskog festvala, prikazan i biografski film "Biti Marija" upravo o liku i delu ove Francuskinje koji se, između ostalog, bavi i užasnim iskustvom na snimanju filma koji ju je proslavio, ali i doveo do toga da bude smeštena na psihijatriju.

Last Tango in Paris, poslednji tango u parizu, Marlon Brando, Marija Šnajder
foto: Amt/Giacomino/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Marija je, te 1972. godine, doslovce preko noći postala slavna, postavši žena o kojoj se najviše pričalo u čitavoj Americi. Nakon što je film premijerno prikazan na "Nju Jork Film" festivalu, odmah je izazvao niz kontroverzi, čak je bio i zabranjen za prikazivanje.

Reditelju je u Italiji suđeno zbog opscenosti, a njegov sirov prikaz silovanja doveo je do međunarodnih polemika. On je, inače, sam priznao da je ideju za film razvio iz vlastitih seksualnih fantazija koje je dobio nakon što je "sanjao da je video prelepu, nepoznatu ženu na ulici i imao seks sa njom, a da nije znao ni ko je ona".

Last Tango in Paris, poslednji tango u parizu, Marlon Brando, Marija Šnajder
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

U filmu se Marijin lik upušta u erotsku avanturu s likom koji igra Brando, a koji insistira da njihova veza ostane isključivo seksualna i anonimna.

U ozloglašenoj, ljubavnoj sceni Brandov lik je analno silovao Marijin lik dok koristi maslac kao lubrikant. Godinama kasnije otkriveno je da scena nije bila napisana u scenariju, da je bila skrivena od Marije i da nije dobila njenu saglasnost za snimanje

"Sekvencija je ideja koju sam dobio s Marlonom jutro uoči snimanja. Želeo sam od nje reakciju devojke, a ne glumice. I mislim da je mrzela mene i Marlona jer joj nismo rekli", rekao je Bertoluči.

Marija Šnajder
foto: Profimedia

Četiri godine pre smrti Marija je za "Daily Mail" priznala da se osetila "pomalo kao da je silovana" i od strane Branda i od strane reditelja nakon što je snimila ovu šokantnu, vulgarnu scenu.

"Trebala sam da pozvovem svog agenta ili avokata da dođu na set, jer ne možete da naterate nekoga da uradi nešto što nije u scenariju. Marlon mi je rekao: ‘Marijaa, ne brini, to je samo film‘, ali tokom scene, iako ono što je on radio nije bilo stvarno, moje suze su bile prave", ispričala je.

Marija je rekla da se, odmah nakon što je film prikazan osetila kao "seks simbol" i da ju je to učinilo "malo ludom".

Marija Šnajder, Marlon Brando
foto: Profimedia

"Nije mi se svidela ta slika puna insinuacija koju su ljudi posle stekli o meni. Prillazili su mi u avionu, govorili neprijatne stvari. Proganjali su me, osećala sam se kao da me love", rekla je.

Reakcije i uvrede javnosti u Italiji dovele su je do ogromnog stresa i problema s mentalnim zdravljem. "Kontroverza me je naterala da poludim", rekla je u jednom intervjuu, priznavši da se tada okrenula narkoticima kao sredstvu za beg od stvarnosti.

Glumica nimalo nije uživala u novostečenoj slavi, štaviše to ju je dovelo do pokušaja samoubistva u nekoliko navrata, a više nikad nije snimila nijednu golišavu scenu tokom čitave karijere sa preko 50 filmova.

(Kurir.rs/SlobodnaDalmacija/J.M.)

Bonus video:

01:03

JELISAVETA ORAŠANIN SE VRATILA U SRBIJU! Glumica ne može da sakrije emocije, POTOM SPOMENULA DECU: Nisu svesni ko su im roditelji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track