SVEMOĆNI TELESKOP: Nasa otkrili 715 novih planeta

Opservatorija „Kepler“ nije za penziju

SVEMOĆNI TELESKOP: Nasa otkrili 715 novih planeta

Tech -
Na četiri novootkrivene planete mogući su uslovi za život nalik onom na Zemlji

VAŠINGTON - Kakav preokret!

Pomoću „Keplera“, svemirskog teleskopa NASA koji je nedavno proglašen „starim gvožđem“, otkriveno je 715 novih ekstrasolarnih planeta.

Time je broj poznatih planeta udvostručen, saopštili su iz Američke svemirske agencije. Naučnici su dosad otkrili između 1.500 i 1.800 planeta koje se nalaze van Sunčevog sistema (brojka varira u zavisnosti od toga koji se od pet kataloga planeta koristi). Misija „Kepler“ odgovorna je za više od polovine tih otkrića, ne računajući više hiljada potencijalnih svetova koji čekaju na potvrdu.Pogodak- Što se planeta tiče, najsrećniji pogodak je to što nisu u pitanju potencijalne ekstrasolarne planete, već potvrđene ekstrasolarne planete - saopštio je Daglas Hadžins, naučnik koji radi u okviru programa za otkriće ekstrasolarnih planeta pri odeljenju za astrofiziku NASA.Prema podacima dobijenim pomoću svemirskog teleskopa, naučnici su zaključili da je 94 odsto otkrivenih svetova manje od Neptuna, što opravdava hipotezu da u našoj galaksiji postoji mnoštvo planeta koje su nalik Zemlji. Većina novootkrivenih svetova orbitira veoma blizu svoje matične zvezde, što znači da je tamo temperatura previsoka da bi podržavala nama slične oblike života. Ipak, četiri planete nalaze se u nastanjivoj zoni, tačnije na odgovarajućoj razdaljini od Sunca, tako da postoji mogućnost da na njihovoj površini ima vode.Više planeta pravilo- Na osnovu rezultata, zaključujemo da su česti planetarni sistemi, poput našeg, gde više planeta kruži oko jedne zvezde - rekao je dr Hadžins.Metoda pomoću koje naučnici otkrivaju nove svetove zove se verifikacija putem mnogostrukosti i zasniva se na logici verovatnoće. Istraživači se nadaju tome da će na taj način uspeti da potvrde nekoliko stotina potencijalnih planeta i da će u budućnosti više njih biti u nastanjivoj zoni.- Mnogostrukost je moćna tehnika za celokupnu validaciju, planiramo da je koristimo opet u budućnosti - saopštio je Džejson Rou iz Instituta za istraživanje vanzemaljskog života.

Oduševljen... Daglas Hadžins
Oduševljen... Daglas Hadžins

Najmoćnije oruđeŠTA JE TELESKOP „KEPLER“?Svemirski teleskop „Kepler“ je misija agencije NASA, lansirana u martu 2009. godine sa ciljem da otkrije planete nalik Zemlji koje se nalaze u orbiti oko drugih zvezda. U pitanju je letelica koja detektuje svetove pomoću razlika u svetlosti koje uzrokuje njihov prolazak kroz vidno polje teleskopa. Originalna misija završila prošle godine u maju zbog mehaničkih kvarova, ali su naučnici i dalje uvereni da će uspeti da postignu glavni cilj misije, koristeći podatke koje su dobili tokom vremena koji je teleskop proveo u svemiru do sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track