Najnovije vesti

SPREČITE OVE GREŠKE: U suprotnom ukrašće vam identitet i sav novac sa računa!
Foto: Fejsbuk

Na udaru hakera

SPREČITE OVE GREŠKE: U suprotnom ukrašće vam identitet i sav novac sa računa!

Tech
Čak 84 posto građana klikne na linkove iz sumnjivih imejlova, 42 posto građana ne skriva pin pri upisu na bankomatu ili u trgovini. Što je najgore, 78 posto građana ne koristi antivirusni sistem

Hakeri sve češće napadaju računare, a građani sve manje paze na svoju sigurnost na internetu. Stoga redovno obnavljajte antivirusne sisteme i pazite kakve mejlove otvarate.

Posle korišćenja internet bankarstva, pametne kartice i USB, odmah uklonite iz računara. Koliko ljudi zna vaš PIN, vaše bankovne kartice? Svaka druga osoba otkriva PIN drugima, isto toliko ih lozinke zapisuje na papir.

Čak 84 posto građana klikne na linkove iz sumnjivih imejlova, 42 posto građana ne skriva pin pri upisu na bankomatu ili u trgovini. Što je najgore, 78 posto građana ne koristi antivirusni sistem. Najčešća posledica je krađa ličnih i bankovnih podataka građana.

"U strahu od otuđivanja novca oni zapravo daju svoje podatke, pa da im je zaključan račun, i slične stvari. Čak i najveštiji građani će podleći sličnim stvarima, čak i mi ih teško razlikujemo", kaže Tomislav Androš, stručnjak za kompjutersku sigurnost.

"Morate barem da znate osnove kako internet funkcioniše, kako funkcioniše to prijavljivanje, koji su sistemi zaštite, na šta morate da obratite pažnju, pa ako vam to uopšte nije jasno, možda je bolje da uopšte ne koristite internet bankarstvo", poručuje finansijski stručnjak.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...