DA LAKŠE DIŠETE: Aplikacija otkriva koliko je zagađen vazduh na mestu gde se nalazite
Foto: Telefon, CityAir, Aplikacija

Čudo tehnologije

DA LAKŠE DIŠETE: Aplikacija otkriva koliko je zagađen vazduh na mestu gde se nalazite

Tech -
Oni kojima smeta prljav vazduh u gradu, trebalo bi da izbegavaju lokacije na kojima je visok stepen zagađenja vazduha, kakav je obično u centru grada gde je koncentracija saobraćaja izuzetno velika. Iz tog razloga je osmišljena aplikacija "CityAir" pomoću koje možete da obeležite koliko je zagađen vazduh na lokaciji na kojoj se nalazite i tako informišete druge ljude o tome gde je čist, a gde zagađen vazduh.

"Cilj je da doprinesemo podizanju ekološke svesti građana i da omogućimo što veće učešće javnosti u pitanjima koja se tiču zagađenja vazduha u Beogradu. Da bismo to postigli koristimo platforme za merenje zagađenja sa novim senzorskim, informacionim i komunikacionim tehnologijama. Uz to, u okviru raznih aktivnosti, podstičemo građane da se upoznaju sa novim tehnologijama. Takođe, pomoću aplikacija za pametne telefone omogućavamo da građani budu obavešteni, kao i da daju svoje mišljenje o zagađenju" kažu iz Beogradske građanske opservatorije koja je deo evropskog istraživačkog projekata CITI-SENSE i dodaju:

"Treba imati u vidu da su senzorske tehnologije veoma nove, pa stoga još istražujemo optimalne metode za tumačenje podataka koje daju senzori. Međutim, nesumnjiva je činjenica da će ovi senzori uskoro biti deo naše budućnosti. Naš cilj je da omogućimo da senzorske tehnologije za praćenje kvaliteta vazduha na što bolji i korisniji način postanu deo svakodnevnog života građana. Pozivamo volontere da se prijave za učešće u kampanjama praćenja lične izloženosti na zagađeni vazduh u okviru Beogradske građanske opservatorije.Iako ne mora uvek biti direktno vidljivo, zagađenje vazduha utiče na zdravlje ljudi."

Aplikacija CityAir

Pomoću CityAir aplikacije za pametni telefon možete na jednostavan način (koristeći boje) obeležiti stepen zagađenja vazduha na lokaciji gde se nalazite: zeleno ako je kvalitet vazduha veoma dobar, žuto ako je kvalitet vazduha dobar, narandžasto ako je kvalitet vazduha loš i crveno ako je kvalitet vazduha veoma loš. Takođe možete navesti izvor zagađenja (na primer saobraćaj, sagorevanje drveta, industrija, itd) i ostaviti komentare. Vaši unosi u aplikaciju će pomoći da ce formira građanska mapa kvaliteta vazduha. Drugi korisnici će moći da vide vaše ocene i komentare o kvalitetu vazduha u realnom vremenu. Imajte u vidu da su neki ljudi veoma osetljivi na zagađenje vazduha i vaš doprinos im može pomoći da izbegnu zagađena područja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track