ODMAH AŽURIRAJTE SVOJ GOOGLE CHROME, VAŽNO JE! Otkrivene opasne greške u programu, posebno se čuvajte ove oznake
Foto: Shutterstock

Kritičan update za omiljeni pretraživač

ODMAH AŽURIRAJTE SVOJ GOOGLE CHROME, VAŽNO JE! Otkrivene opasne greške u programu, posebno se čuvajte ove oznake

Tech -

Google je objavio ažuriranje za Chrome na Windows, Mac i Linux. Nova verzija 125 popravlja devet sigurnosnih ranjivosti, uključujući ozbiljnu "zero-day" grešku. Ažurirajte odmah kako biste zaštitili svoj uređaj.

Google je u sredu objavio ažuriranje za Chrome na Windows, Mac i Linux. Iako je dugme “Update” lako ignorisati, sada to nikako nije dobra ideja.

Google Chrome
foto: Shutterstock

Verzija Chrome 125 uključuje zakrpe za devet sigurnosnih ranjivosti. Posebno zabrinjava jedna od tih ranjivosti, označena kao CVE-2024-4947, koja se odnosi na “Type Confusion in V8.” Ova greška nastaje kada kod ne proverava objekat koji mu je prosleđen, što omogućava napadačima da pokrenu i izvrše sopstveni kod na vašem uređaju.

Ono što ovu ranjivost čini posebno opasnom je činjenica da je reč o “zero-day” grešci, što znači da je već aktivno iskorišćavana. To znači da su napadači već svesni ove ranjivosti i koristili su je za hakovanje. Kada vidite ovakvu oznaku, trebali biste odmah ažurirati svoje aplikacije.

Google Chrome, sajber bezbednost, Sajber Napad, Hakeri, Haker, Virus, Malver
foto: Shutterstock

Dodatno, ovo je treća “zero-day” ranjivost koja pogađa Chrome i koju je Google identifikovao ovog meseca. Prva, CVE-2024-4671, zakrpljena je 9. maja, dok je druga, CVE-2024-4761, zakrpljena 13. maja. Oba propusta omogućavaju napadačima pristup podacima kojima inače, ne bi trebalo da imaju pristup.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) dodala je sve tri greške u svoj katalog poznatih eksploatisanih ranjivosti. Federalne agencije imaju rok do 10. juna da ažuriraju svoje Chrome pretraživače, ali vi to možete učiniti odmah, prenosi LifeHacker.

Kako ažurirati Google Chrome

Da biste ažurirali Google Chrome, kliknite na dugme “Update” ako je prisutno. Ako nije, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu prozora, zatim idite na Help > About Google Chrome. Dozvolite Chrome-u da proveri ažuriranja, a zatim pratite uputstva na ekranu da preuzmete i instalirate ažuriranje.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track