PROŽDIRANJE: Pogledajte kako crna rupa guta planetu!
Foto: Youtube.com

Neverovatno

PROŽDIRANJE: Pogledajte kako crna rupa guta planetu!

Tech -
Teleskop Evropske svemirske agencije prvi je uočio 47 miliona svetlosnih godina udaljen događaj u svemiru i to nakon što su zabiležili bljesak x-zraka,

Nakon više decenija hibernacije, crna rupa u galaksiji NGC 4845 uočena je kako proždire deo ogromne, ili planete, ili propale zvezde poznate kao "smeđi patuljak". Naučnici nisu sigurni o kojem od dva tela se radi, ali sigurni su kako se to dogodilo jer se objekat previše približio crnoj rupi.

Teleskop Evropske svemirske agencije (ESA) prvi je uočio 47 miliona svetlosnih godina udaljen događaj u svemiru i to nakon što su zabiležili bljesak x-zraka, koji je dolazio iz navedene galaksije, prenosi CNET. Nakon ESA, isti događaj uočili su i NASA, i japanski opservatorijum.

Zaključak je kako je uočeni događaj bio na svojem maksimumu u januaru 2011. godine i da je osvetlio galaksiju NGC 4845 za 1.000 puta te na taj način astronomima omogućio da ga i zabeleže. Trebalo je punih godinu dana da se ta galaksija vrati u normalu, ističu naučnici.

Navedena crna rupa nalazi se u središtu te galaksije i veličine je 300.000 naših Sunca, a "gricnula" je objekat koji je 14 do 30 puta veći od Jupitera, koji se crnoj rupi približio verovatno zbog gravitacionog poremećaja.

Uskoro će opservatorije sa Zemlje imati priliku posmatrati isti svemirski fenomen iz puno veće blizine, naravno, govoreći u astronomskim terminima. Naime, veliki oblak plina približava se središtu naše galaksije i tamo bi trebao stići pred kraj ove godine.

Pogledajte animaciju u videu ispod.

http://www.youtube.com/watch?v=pY6gHn6AKhM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track