FEJSBUK UPOZORENJE: Zaključavanje naloga zbog malvera!
Foto: Hoax-slayer.com

Opomena je prava

FEJSBUK UPOZORENJE: Zaključavanje naloga zbog malvera!

Tech -
Ovih dana Fejsbukom cirkuliše lažno upozorenje da korisnici koji vide iskačući prozor sa obaveštenjem o privremenom zaključavanju naloga zbog otkrivenog malvera na računaru ne treba da kliknu na dugme Continue

Ovih dana Fejsbukom cirkuliše lažno upozorenje da korisnici koji vide iskačući prozor sa obaveštenjem o privremenom zaključavanju naloga zbog otkrivenog malvera na računaru ne treba da kliknu na dugme "Continue" u prozoru jer će tako instalirati virus koji će obrisati sve podatke na računaru.

Upozorenje ne samo da nije tačno, nego je i kontraproduktivno i neće pomoći nikom, zato ga nemojte prosleđivati dalje.

Šta više, iskačući prozor sa obaveštenjem o otkrivenom malveru zaista je Fejsbukovo obaveštenje čija je svrha da upozori korisnika na malver i pomogne mu da ga ukloni sa računara. Ovo obaveštenje je deo Fejsbukovog "Malware Checkpoint" sistema, a klikom na dugme "Continue" korisnik će pokrenuti proces oporavka naloga koji uključuje preuzimanje i pokretanje antivirusnog skenera da i uklanjanje malvera sa računara. Kada malver bude uklonjen, korisnik će ponovo moći da se prijavi na nalog.

Lažno upozorenje sadrži snimak prozora sa Fejsbukovim obaveštenjem.

Ovaj sistem upozoravanja korisnika nije nov, a prošle godine Fejsbuk je proširio uslugu pomoći korisnicima omogućavajući im da preuzmu i pokrenu odabrani antivirus.

Lažno upozorenje može biti uverljivo jer su slična obaveštenja često deo spam i fišing prevara u okviru kojih korisnici dobijaju emailove sa obaveštenjem da će im korišćenje naloga biti onemogućeno ukoliko ne kliknu na link ili ne otvore fajl u prilogu da bi ažurirali podatke za prijavljivanje na nalog. Isto tako, neki malveri mogu prikazivati iskačuće prozore pokušavajući da na prevaru od korisnika dobiju podatke za prijavljivanje na nalog. Zato jeste razumno biti na oprezu i proveriti svaki takav zahtev. Ipak, u ovom slučaju reč je o legitimnom obaveštenju pa nema mesta panici.

Naravno, najbolji način da izbegnete situaciju da vaš Fejsbuk nalog bude zaključan zbog malvera je da imate ažurirani antivirus instaliran na računaru. Osim toga, trebalo bi da proverite da li ste preuzeli sva sigurnosna ažuriranja za operativni sistem, pretraživač i druge programe. I naravno, oprezno sa linkovima i prilozima u porukama koje dobijete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track