Leteći automobil imao prvi javni let

Budućnost auto-industrije je stigla

Leteći automobil imao prvi javni let

Tech -
Vozilo i letelica u jednom u stanju je da brzo skupi i raširi krila, da vozi dvoje ljudi, ali i da stane u običnu garažu

BOSTON - Posle decenija planiranja konačno stiže auto koji leti?Leteći automobil firme „Terafudžija“ iz Masačusetsa izveo je prvi javni let, koji je trajao 20 minuta. Vozilo nazvano „terafudžija tranzišn“ delom je automobil, a delom avion i biće u prodaji početkom 2015. godine. „Tranzišn“ je prvo vožen na automobilskom trkalištu, a zatim je poleteo, prvi put posle eksperimentalnih letova.„Tranzišn“ je razvijan već sedam godina, a testiran je u vazduhu prošle godine, kad je leteo svega osam minuta. Leteći automobil ima dva sedišta, četiri točka i krila koja se sklapaju kako bi se vozilo kao automobil. Može da ponese dvoje ljudi i dodatni teret, a kao gorivo koristi običan benzin, što manje zagađuje okolinu od klasi.- „Tranzišn“ je u javnosti demonstrirao da može da leti. Vozio ga je i njime pilotirao Film Meter, glavni test-pilot firme. Demonstracija je pokazala da može da se vozi kao automobil, a da, kad je potrebno, relativno brzo i lako širi svoja krila i može da leti - piše u saopštenju kompanije.Kako je objašnjeno, automobil će morati da se registruje i kao automobil i kao laki sportski avion, a da biste ga vozili, moraćete da imate i pilotsku licencu i položenu vožnju.Iako je „tranzišn“ veliki napredak, mnogi kritičari kažu da je još daleko od letećih automobila koje smo viđali u naučnofantastičnim filmovima.

Manji i bolji model letećih kola„Terafudžija“ razvija i još moderniju verziju letećeg automobila „terafudžija TF-X“. Za razliku od „tranzišna“, ovaj automobil je mnogo manji, a nije mu potrebna ni staza da bi poleteo, već pomoću dve elise uzleće uspravno. Očekuje se da će moći da leti 700 kilometara i da nosi četvoro ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=om3Z1a2VPA0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track