Zagonetku za posao u Guglu veštačka inteligencija rešava bez problema, možete li vi?
Foto: Facebook/screenshot

Crveni ili plavi?

Zagonetku za posao u Guglu veštačka inteligencija rešava bez problema, možete li vi?

Tech -
Zagonetku sa sto šešira, koju kompanija Gugl koristi prilikom intervjuisanja kandidata za posao, veštačka inteligencija pokazala je da može da je reši bez problema. Da li možete vi?

Can you solve the '100 hat riddle' used by Google in job interviews? | Science | News http://ift.tt/21gkvY2 via pkrajkhan

Posted by World News Everyday on Saturday, February 20, 2016

Tim sa Univerziteta u Oksfordu, Kanadskog instituta za napredno istraživanje i “DeepMind”, ogranka kompanije Gugl stvorili su program veštačke inteligencije (AI) koji može da reši čuvenu “zagonetku sa 100 šešira”.

Zagonetka se sastoji od 100 zatvorenika koji stoje u redu, jedan ispred drugog, pri čemu svaki nosi crveni ili plavi šešir. Svaki zatvorenik može da vidi boju šešira zatvorenika ispred sebe, ali ne i boju svog šešira ili šešira zatvorenika iza njega.

Čuvar zatvora zastaje ispred svakog zatvorenika i upita ga koja je boja njegovog šešira. Ako zatvorenik odgovori tačno, biće pomilovan, a ako pogreši – biće pogubljen.

Zatvorenici smeju da izgovore samo “plav” ili “crven”, nije dozvoljeno okretanje, istupanje iz reda, niti bilo kaka druga signalizacija.

Pre nego što stanu u red, zatvorenici imaju mogućnost da zajedno osmisle trik pomoću koga će rešiti problem.S obzirom na to da do rešenja može doći isključivo komunikacijom između zatvorenika, ne čudi što zagonetka predstavlja jedan od načina na koje Gugl procenjuje buduće zaposlene.

U najboljoj strategiji koiju može da osmisli jedan program sa veštačkom inteligencijom, 99 odsto zatvorenika preživi, a jedan preostali zatvorenik ima 50 odsto šanse.

Da bi se to dogodilo, zatvorenik na kraju reda će reći “plav” ako ispred sebe vidi paran broj plavih šešira, odnosno “crveni” ukoliko je broj crvenih šešira neparan, i obrnuto.

Naredni zatvorenik već zna da li je broj plavih, odnosno crvenih šešira paran ili neparan, i u skladu sa time pogađa boju svog šešira.

Autori ove zagonetke i veštačke inteligencije tvrde da njihov izum može da reši i druge probleme u komunikacijama kada se radi o kolektivu jedne firme. Jedan od pronalazača, Džejkob Forster, rekao je da je prezadovoljan učinkom.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track