Klara (27) napravila žurku na kojoj se oprostila od svojih grudi, evo zašto!
Foto: Facebook

I mama i sestra su joj umrle od raka dojke

Klara (27) napravila žurku na kojoj se oprostila od svojih grudi, evo zašto!

Život -
Ona je žurkom želela da prikupi novac za dobrotvornu organizaciju koja finansira istraživanja raka dojke. Operacija kojom će ukloniti svoje dojke zakazana je za 21. januar, a ona taj dan naziva Dupli dan D

Klara Hermet (27) je izgubila i majku i sestru. Obe su umrle od raka dojke. Kada je saznala da i sama ima BRCA1 gen, odlučila je da izvrši duplu mastektomiju kako bi sprečila da se to desi i njoj. Operacija kojom će ukloniti svoje grudi zakazana je za sledeću nedelju.U poslednje vreme sve je više žena koje se odlučuju za duplu mastektomiju, ali nijedna od njih nije bila tako entuzijastična kao Klara Hermet.

Prošle nedelje ona je napravila oproštajnu žurku, žurku na kojoj se oprostila od svojih grudi. Ona je žurkom želela da prikupi novac za dobrotvornu organizaciju koja finansira istraživanja raka dojke. Operacija kojom će ukloniti svoje dojke zakazana je za 21. januar, a ona taj dan naziva Dupli dan D. Operaciju će izvršiti čisto iz predustrožnosti, iako je trenutno zdrava.

Njena majka Džejmi i starija sestra Emili umrle su od raka dojke.Kada joj je majka umrla, ona je imala samo devet godina. A kada se isto desilo i njenoj sestri, ona je odlučila da se testira. Tada je otkrila da ima BRCA1 gen, kao i njena sestra, što znači da ima predispozicije da oboli od raka dojke. Mastektomijom će znatno da smanji rizik.

"Kada su mi rekli da i ja imam taj gen, osetila sam se kao da me je neko udario u stomak. Iz bolnice sam otišla u suzama. Odmah sam znala da ću da odem na operaciju, ali sam tada bila premlada. Imala sam samo 19 godina. Plašila sam se operacije i htela sam da sačekam da uđem u jaku vezu sa muškarcem koji će me voleti, pa da tek onda odem na operaciju", kaže ona.

Ali onda je u januaru 2012. njena sestra Emili umrla nakon šest i po godina borbe. I tada je Klara prelomila i odlučila da zakaže operaciju.

"Bila sam skrhana od bola. Slala sam joj poruke čak i nakon što je umrla - nisam želela da poverujem u to da nas je napustila. Godinama sam žalila za svojom majkom. Nedostajala mi je. A onda me je i sestra napustila. Tada sam shvatila da treba što pre da uradim nešto i da sprečim da se isto desi i meni", kaže Klara.

Nekoliko meseci od smrti sestre Klara je ugovorila datum za operaciju i sada jedva čeka da se oslobodi pritiska.

"Ljudi mi kažu da je to teška odluka, ali ja ne mislim tako. To je lako. Ne moram da idem na hemoterapiju i na radioterapiju. Zato nisam tužna, ni uplašena, ni negativna. Radujem se tome. I želim da ohrabrim i druge žene koje su pod velikim rizikom da urade isto", kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track