NIJE SAMO DEČJA BOLEST: Kako odrasli da prežive boginje
Foto: Shutterstock

Virusni osipi u odraslom dobu

NIJE SAMO DEČJA BOLEST: Kako odrasli da prežive boginje

Život -
Budite oprezni Infektivne bolesti koje se najčešće vezuju za period detinjstva mogu da izazovu brojne komplikacije i kod odraslih, zbog čega je vakcinacija važna, kao i jačanje imuniteta

Dobro se prisetite, ako u detinjstvu niste preležali boginje, u koje se ubrajaju rubeole, varičele i morbile, niste imali sreće jer je sasvim moguće da te infektivne bolesti dobijete i kao odrasli. Pripazite, jer u tom slučaju može da dođe i do komplikacija. Dr Kurir je istraživao kako da ih odmah prepoznate, koji su simptomi i moguće komplikacije, kao i koliki je značaj vakcinacije.Infektolog Vladan Ranković objasnio je da su boginje ili virusne osipne groznice oboljenje karakteristično uglavnom u dečjem i ranom adolescentnom dobu, kada se u fazi razvoja imunološkog sistema oboleva od raznih virusnih bolesti.- Vakcinacija koja se sprovodi u našoj zemlji doprinela je drastičnom smanjenju obolevanja, naročito od morbila i rubeole. Ipak, i u kasnijem dobu od njih se može oboleti, verovatno zbog nedovoljne izloženosti virusu u mlađim danima ili ne baš stoprocentne zaštite prilikom vakcinacije. Ako osoba ne poseduje veštački ili stečeni imunitet, lako može da oboli - istakao je doktor Ranković.Boginje se ubrajaju u grupu zaraznih bolesti, koje karakteriše osip po koži i simptomi oboljenja disajnih organa, praćeni povišenom temperaturom. Zahvaljujući propagandi na internetu, poslednjih godina opao je procenat vakcinisane dece, pa su se u dva maha boginje sporadično javile i kod dece, ali i kod mladih odraslih osoba, što može u budućnosti da predstavlja veliki problem.

- Kod odraslih najčešće komplikacije boginja, pre svega varičela, jesu ožiljci koji se javljaju zbog masivnih promena na koži. Moguća je upala pluća, herpetični osip na sluznici oka i veoma retko i takozvani herpetični memingoencefalitis - virusna upala centralnog nervnog sistema. Kao sekundarna komplikacija često se javlja i herpes zoster kao znak produženog imunološkog deficita ili nekog stresa u kasnijim godinama - objasnio je sagovornik Dr Kurira Ranković i dodao da su moguće komplikacije i infekcije izazvane bakterijama, koje dovode do zapaljenja uha, sinusa ili pluća.Kada se osip javi, on uglavnom traje od sedam do deset dana. Međutim, ponekad može da zavara i lekare, pa se dešava da oni te crvene tačkice pripišu alergijama. Zato posebnu pažnju na to moraju da obrate trudnice, i to naročito u prva tri meseca.- Boginje su za trudnice opasne u prvom tromesečju trudnoće, i to naročito morbile i rubeole, koje mogu dovesti do spontanog pobačaja ili ostavljanja lakših ili težih posledica na razvoj ploda. Zbog toga je neophodna timska konsultacija specijalista - posavetovao je Ranković i naveo da se preventiva, pored specifične imunizacije, sastoji i od podizanja opšteg individualnog imuniteta, kao i mera protivepidemijskog karaktera.

Epidemiolozi savetujuNAJVAŽNIJA JE VAKCINACIJA

Epidemiolog Ivana Begović iz Epidemiološke službe Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da je protiv pojave boginja najvažnija prevencija kako ne bi dolazilo do obolevanja u kasnijim godinama i mogućih komplikacija.- Najvažnija preventivna mera za boginje je vakcinacija, koja je po našem pravilniku o imunizaciji i zakonu obavezna za svu decu do 14 godina. Ona se sastoji od dve doze vakcina i u 99 odsto slučajeva je osiguran solidan i dugotrajan imunitet. Bitan je i obuhvat dece kako bi se stekao dobar kolektivan imunitet. Godišnjim planom je predviđeno da se 95 odsto novorođene dece vakciniše, i to je važno da bi se kasnije izbegle moguće epidemije - kaže doktorka Begović.

Ministar Lončar KAMPANJA PROTIV VAKCINACIJE DOVODI DECU U OPASNOST

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeola) dovodi do autizma.- Čak je i predsednik SAD Barak Obama pozvao roditelje da vakcinišu decu - rekao je Lončar i naveo da se roditelji informišu iz krajnje nepouzdanih izvora i dovode decu u opasnost.

Karakteristike različitih vrsta boginjaOvčje boginjekod odraslih najčešće se viđaju srednje, takozvane ovčje boginje, i to kod onih koji ih nisu preležali u detinjstvuza razliku od dece mlađeg uzrasta, kod odraslih su praćene visokim temperaturama i mnoštvom promena na koži i sluznicamačesto se javljaju i sekundarne bakterijske komplikacijekada se jednom zarazi, osoba stiče trajni imunitet, ali virus ostaje u organizmu i može kasnije, pri padu imuniteta, da izazove herpes zosterdanas se sve češće i kod tog oblika boginja praktikuje vakcinacijaMorbile ili male boginjeizaziva ih virus morbila, koji se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje dve nedeljejedna od glavnih karakteristika jeste da izazivaju visoku temperaturu koja kod nekih pacijenata može da bude i do 40 stepeniprve promene dešavaju se u usnoj duplji, gde se na sluzokoži javljaju sivobeličaste naslage koje izgledaju kao pegezatim sledi osip na licu, a onde i iza ušiju, po vratu i telu. Ospe mogu biti svetle, ali i tamnoružičaste, a osip ide od glave ka doleza odrasle koji dobiju morbile karakterističan je izgled lica kao da su plakali, česta je pojava konjuktivitisa i zapaljenske promene na disajnim putevimaRubeoleone su osipna groznica koju izaziva virus. Sa osobe na osobu prenose se respiratornim putemprepoznaju se po tzv. makulopapiloznom osipu u nivou kože ili iznad površine kože, prečnika od dva do tri milimetraosip traje relativno kratko, samo jedan dan, a dolazi i do uvećanja limfnih žlezda u predelu vratasimptomi su povišena temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, koji su promenljivog intenzitetakod trudnica je infekcija virusom rubeole opasna jer dovodi do oštećenja ploda. Ako se tako nešto dogodi u prva tri meseca, plod mora da se odstrani. Lečenje se sprovodi samo lekovima protiv povišene temperature i uz mnogo tečnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track