(VIDEO) ISPOVESTI MESEČARA: Imaju seks u snu, voze auto, napadaju nožem
Foto: Profimedia

Oprez!

(VIDEO) ISPOVESTI MESEČARA: Imaju seks u snu, voze auto, napadaju nožem

Život -
Iskreno su progovorili o tom problemu i priznali da se ujutro ničega ne sećaju. Mesečari su najčešće skloni skakanju kroz prozor, nezavisno na kom spratu žive

Mesečarenje ili somnabulizam je poremećaj spavanja u kom se neko ponaša kao da je budan, a ustvari spava. Mesečari ustaju tokom noći pa znaju da plešu, pevaju, čiste kuću, uređuju se, presvlače, šetaju po kući, jedu, a znaju i da izađu na ulicu i odu ili voze auto pa porodica često sakriva ključeve od njih. Doktori kažu da mesečare neodoljivo privlače prozori i neretko znaju kroz njih da skoče bez obzira na kom spratu žive. Mlađi muškarac je tako ispao kroz prozor i preživeo, a imali su i slučaj žene koja je partnera napala nožem kada je pokušao sprečiti u penjanju na prozor. Postoje slučajevi gde pohotno navale na partnera tražeći seks, a ujutro se ničega ne sećaju. U zavisnosti od karaktera, neki su agresivni dok mesečare pa gađaju ukućane raznim predmetima, urlaju, svađaju se... pa se vrate u krevet kao da ništa nije bilo, i naravno, drugi dan ne veruju da su se tako ponašali.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Događale su se i bizarne situacije kada su izašli iz kuće i vodili ljubav s neznancem, a događalo se da u snu nekoga i ubiju.Ne znajući kome bi se prvo obratili za pomoć, neki mesečari ili njihove porodice savete traže na internetu. Na forumima razmenjuju iskustva.

Devojka čiji mladić hoda u snu je napisala:Moj dečko mesečari. Do sada su to bile sitnice - pričanje i pevanje u snu, vikanje, hodanje po sobi (probudi se na drugom kraju sobe na podu itd.), trzanje, paljenje televizora, kompjutera... ali noćas me stvarno preplašio. Njegova soba je na spratu kuće, on je ustao, sišao niz spiralne stepenice, otišao do telefona, utipkao moj broj mobilnog odzvonio mi dva puta, spustio slušalicu, popeo se nazad gore i legao u krevet. Od kako smo zajedno (više od godinu dana) svaki dan govori kako je umoran i kako mu se spava, a meni nije bilo jasno kako jer spava više nego ja. Sad mi je sve jasno.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Druga devojka priča iz sopstvenog iskustva: Ja mesečarim već tri godine i stvarno se bojim. Prvo sam počela da pričam u snu, a onda je to preraslo u hodanje po stanu, otključavanje vrata i na kraju izlazak iz stana. Pre nekoliko meseci izašla sam na terasu i sva sreća da me mama videla i zaustavila me. Stvarno ne znam šta bi bilo da me nije primetila. Stvarno trebam neki savet i pomoć.

Pogledajte uvideu kako se ponaša čovek koji mesečari:

http://www.youtube.com/watch?v=KKYQPZBskIk

Uzrok mesečarenju mogu da budu razne životne situacije ili zdravstveni problemi. Događa se da mesečari odjednom prestanu da mesečare, a da nisu ništa posebno preduzeli da to prestane. Najčešće se javlja kod dece do sedam godina starosti.

- Takve osobe ne treba na silu buditi nego ih nastojati blago vratiti u krevet. Postoje učinkoviti lekovi kojima se leči ovaj poremećaj. Savetuje se da ne spavaju u na spratu, neki autori sugerišu da se prozori čak zabiju ekserima kod onih koji uporno mesečare sugeriše se da se u stanu postave ultrazvučne senzore koji će javljati noćna kretanja po stanu – kaže prim.dr.sc. Krmpotić, voditelj Centra za poremećaje spavanja i budnosti u Zagrebu.

Dodaje da mesečarenje može biti podstaknuto uskraćivanjem spavanja, velikim fizičkim naporom, povišenom telesnom temperaturom, emocionalnim stresom ali i nekim lekovima.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track