ESTETSKE OPERAVIJE NISU TABU TEME: Evo šta kaže hirurg za povećanje grudi!
Foto: Shutterstock

Estetske operacije više nisu tabu

ESTETSKE OPERAVIJE NISU TABU TEME: Evo šta kaže hirurg za povećanje grudi!

Život -
Nakon uvećanja jednog od najvažnijih atributa, dame postaju odvažnije, a što je najbitnije, to ne sprečava dojenje, niti utiče na preglede dojki, kaže dr Elena Kantar

Plastična hirurgija odavno je prestala da bude tabu. Sve je manje ljudi koji će kriti da su kao deca operisali uši zbog klempavosti, onih koji tvrde da su menjali oblik nosa samo zato što su imali devijaciju, ali i devojaka koje će se svojski držati priče da su oduvek imale bujne dojke i da im nikada ne bi palo napamet da ugrade silikone (iako su to već učinile).To u savremeno doba izgleda malo drugačije. Na intervencije plastične hirurgije više se ne gleda kao na privilegiju dostupnu isključivo malom broju bogatih ili onima sa estradne scene. Međutim, mnogobrojne nedoumice, kao i predrasude i strahovi od mogućih zdravstvenih komplikacija usled intervencija, i dalje postoje. To se posebno odnosi na plastičnu hirurgiju promena na grudima, zbog čega je Dr Kurir istraživao kakve sve intervencije uvećanja dojki postoje, da li one nose rizike po zdravlje i šta zaista te vrste operacija pružaju ženama koje im se podvrgnu.Dr Elena Kantar, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, objasnila je za Dr Kurir da žene u našoj zemlji najčešće povećavaju grudi zbog problema sa njihovom veličinom.- Dojke su jedan od glavnih atributa ženstvenosti, a njihovim povećanjem mnoge žene dobijaju više samopouzdanja i osećaju se privlačnijima. Neretko se dešava da to rade i dame posle 30. godine, nakon porođaja i dojenja, kada su izgubile, kako one kažu, jedrinu i volumen koje su imale kao devojke. Nakon intervencije žene najčešće postaju odvažnije, sigurnije i zadovoljnije svojim izgledom. Treba napomenuti da nijedan način uvećanja grudi ne sprečava normalno dojenje, niti utiče na mamografiju ili ultrazvučni pregled, što je od velikog značaja u prevenciji kancera dojke - naglasila je dr Kantar i dodala da žene ponekad imaju nerealne želje i traže od lekara veće implante nego što je potencijal njihovog grudnog koša.

- Tada pacijentkinjama savetujemo određenu veličinu koja je maksimalna za njihovu konstituciju. Ukoliko one i dalje insistiraju na većim grudima nego što je to moguće, takvog pacijenta je najbolje ne operisati jer neće biti zadovoljan postignutim rezultatima. Nezadovoljan pacijent je jedna od najgorih komplikacija za hirurga - istakla je sagovornica Dr Kurira.Inače, postoje tri metode uvećanja grudi, a koja će se primenjivati, zavisi od individualnih želja pacijentkinja i, najčešće, cene.Najinvazivnija je ona koja podrazumeva ugradnju implantata, a od komplikacija mogu da se jave krvarenje, infekcija, prolazni gubitak senzibiliteta u dojkama ili njihova asimetrija.- Kod ubacivanja implantata kao komplikacija se može javiti i kapsularna kontraktura, koja predstavlja odbrambenu reakciju organizma na prisustvo stranog tela. U tom slučaju dolazi do pojave čvrste, fibrozne kapsule unutar dojke, što se može potvrditi i na ultrazvučnom pregledu. Kapsula vremenom počinje da pritiska i deformiše implantat, a samim tim i tkivo grudi. Dojka postaje tvrda i bolna na dodir. Kada se postavi definitivna dijagnoza, neophodno je uraditi takozvanu kapsulotomiju, tj. uklanjanje kapsule uz obaveznu zamenu implantata - naglasila je dr Kantar.

Oporavak - Sposobne za posao posle pet dana- nakon ugradnje silikona pacijentkinja ostaje oko 24 sata sata u bolnici- nakon prvog kontrolnog pregleda i oblačenja specijalnog grudnjaka otpušta se kući- prepisuje se obavezna terapija antibioticima i analgeticima, koja treba da traje narednih sedam dana- tuširanje je dozvoljeno tek dva dana nakon operacije- neophodno je, pritom, narednih mesec dana sve vreme nositi specijalni postoperativni grudnjak- bolovi nakon operacije su individualnog intenziteta, a pacijentkinje ga najčešće opisuju kao „malo jaču upalu mišića„- kontrolu je potrebno obaviti i posle dva dana od intervencije, a skidanje konaca je 12. dana- nije potrebno ležanje u krevetu neko duže vreme- fizičke aktivnosti, sport i veća naprezanja treba izbegavati u prvih mesec dana (kao i podizanje tereta i podizanje ruku iznad glave)- potrebno je spavati isključivo na leđima tokom tog perioda- od osam do 10 dana nakon skidanja konaca počinje se sa tretmanom ožiljaka adekvatnim kremama i gelovima- svakodnevnim aktivnosti žena može da se vrati već posle pet do sedam dana- treba izbegavati vožnju automobila u prve dve nedelje nakon operacije

Ugradnja silikonaDr Elena Kantar istakla je da je ugradnja silikona i dalje najčešća intervencija uvećanja dojki, a da je pre nje neophodno obaviti pregled kod lekara specijaliste i sa njim se dogovoriti o svemu u vezi sa veličinom i oblikom implanta.- Nakon toga, važno je uraditi određene laboratorijske analize i ultrazvučni pregled dojke. Ukoliko postoje neki zdravstveni problemi, to se mora posebno razmotriti, a i ne savetuje se operacija za vreme trajanja menstrualnog krvarenja. Operacija se izvodi u uslovima opšte endotrahealne anestezije, a traje od 45 minuta do sat vremena - objasnila je dr Kantar.

Popunjavanje dojki masnim tkivomMasno tkivo se uzima takozvanom aspiracionom liposukcijim sa delova tela gde ga najviše ima - stomak, bokovi, noge, a zatim se ubacuje u dojkePovećanje grudi može se raditi i masnim tkivom pacijentkinje, uzetim tokom iste intervencije kada se radi povećanje.- I ova intervencija izvodi se u uslovima opšte endotrahealne anestezije nakon prethodno urađenih laboratorijskih analiza. Masno tkivo se uzima takozvanom aspiracionom liposukcijim sa delova tela gde ga najviše ima - stomak, bokovi, noge... Odatle se odvaja od primesa krvi i ubacuje i raspoređuje u dojkama. Na mestu gde se radi liposukcija, kao i ubacivanje masnog tkiva u grudi, pravi se mali rez dužine od oko 0,3 mm za ulazak kanile. Nakon završetka intervencije na mesto reza se stavlja jedan šav koji se skida od sedmog do 10. dana nakon intervencije - objasnila je dr Kantar.Prema njenim rečima, problem kod takvog načina povećanja jeste što se oko 60 odsto masti resorbuje, pa se procedura često mora ponoviti još jednom ili dvaput kako bi se dobio željeni rezultat.

Korekcija volumena i veličine akvafilingomAkvafiling traje od pet do osam godina, nakon čega dolazi do njegove potpune resorpcijeNajnovija metoda uvećanja grudi i korekcije njihovog volumena jeste akvafilingom. Reč je o fileru najnovije generacije koji u sastavu ima 98 odsto fiziološkog rastvora i dva odsto katjon kopolamida. Taj sastojak obezbeđuje to da omogućava opstanak do pet godina u organizmu, nakon čega postepeno počinje da se razgrađuje.- Povećanje dojki akvafilingom obično se radi u uslovima kratkotrajne intravenske anestezije. U tkivo dojki najpre se ubaci anestetik, a zatim se u njih kanilom dodaje pripremljeni gel. Količina koja se ubacuje je individualna i zavisi od indikacija. Ta metoda uvećenja najčešće se koristi ukoliko postoji asimetrija ili ako pacijentkinja želi samo malo da poveća dojke. Takođe, ima i slučajeva kada je pacijentkinja znatno izgubila telesnu masu nakon ugradnje implanta, pa su se pojavili nabori - istakla je dr Elena Kantar.Pacijent posle nekoliko sati od intervencije ide kući i mora uzimati antibiotik narednih nekoliko dana.- Odmah nakon intervencije pacijentkinja može normalno da sedi i da se kreće. Nikakvih ograničenja nema, sem da u prvih petnaestak dana treba izbegavati kupanje u bazenima, rekama i jezerima zbog mogućnosti nastanka infekcije. Nakon intervencije najčešće se javljaju hematomi na dojci koji vrlo brzo prolaze. Akvafiling traje od pet do osam godina, nakon čega dolazi do njegove potpune resorpcije, mada to vreme može i kraće trajati u zavisnosti od metabolizma pacijentkinje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track