JAVITE SE LEKARU: Šta kad stomak stalno zavija?!
Foto: Shutterstock

Sindrom nervoznih creva jedan od najčešćih poremećaja na svetu

JAVITE SE LEKARU: Šta kad stomak stalno zavija?!

Život -
Jaki grčevi i bol koji traju najmanje tri dana mesečno, i to tri meseca zaredom, znak su ovog zdravstvenog problema, za koji ne postoji stoprocentno efikasan lek, ali se ipak može kontrolisati

Bol i grčevi u stomaku koji se naizmenično ili konstantno javljaju tri meseca zaredom prvi su simptom sindroma nervoznih creva, u medicini poznatog i kao IBS, što je skraćenica sa engleskog. Taj poremećaj jedan je od najčešćih na svetu, pa se tako procenjuje da se s njegovim simptomima suočava čak 15 odsto populacije na planeti. Zanimljivo je da je dvostruko češći kod žena nego kod muškaraca.Sindrom nervoznih creva nije bolest, pa samim tim ne postoji lek kojim se on može u potpunosti odagnati, ali određenom terapijom i načinom života svakako se može držati pod kontrolom. Ukoliko to nije tako, znatno može da pokvari kvalitet života.- Sindrom nervoznih creva ubraja se u grupu funkcionalnih poremećaja kakvih u gastroenterologiji ima više od 40. Kad su oni u pitanju, jednostavno kažemo da organizam tako funkcioniše. Ne postoji jasan uzrok njihovog nastanka, pa samim tim ne postoji ni lek. Zato ih često nazivamo najlakšim bolestima koje se najteže leče - rekao je za Dr Kurir prof. dr Nikola Milinić, gastroenterolog iz KBC „Bežanijska kosa“.

Osim jakih grčeva i zavijanja u stomaku, koji se javljaju najmanje tri dana mesečno, i to tri meseca zaredom, pacijenti treba da imaju još najmanje dva simptoma da bi se sa sigurnošću reklo da pate od sindroma nervoznih creva.- Pored bola koji se vraća, pacijenti moraju imati još dva od tri moguća simptoma. Prvi podrazumeva da pacijent ima bolove dok ne dobije stolicu, a čim se isprazni, bolovi prestanu. Drugi simptom je napad povezan sa učestalošću pražnjenja creva. Na primer, neko mora da ide četiri-pet puta u WC kada ga uhvati napad. Treći simptom je napad povezan s promenom konzistencije i oblika stolice. Nekome se nakon napada javlja kašasta ili vodenasta stolica, a nekome izrazito čvrsta - objasnio je dr Milinić.Iako ne može potpuno da se izleči, medicina je ipak poslednjih godina pronašla neke efikasne medikamente. Zato je važno da se pacijenti jave lekaru kad uoče pomenute simptome i tako ih ublaže.- Ako se utvrdi da postoji sindrom nervoznih creva, lekar propisuje terapiju i potrebno je da mu se pacijent ponovo javi posle mesec dana da bi se videlo da li su simptomi ublaženi - istakao je sagovornik Dr Kurira.

SavetiOvako se hranite ako patite od sindroma nervoznih creva- izbegavajte povrće koje nadima - kupus, pasulj, grašak, boraniju- smanjite uzimanje slatkiša i kafe- jedite češće, a obroci neka su manji- izbegavajte crveno meso- izbegavajte previše začinjenu i ljutu hranu

Može biti znak nekog oboljenjaKRV U STOLICI I GUBITAK KILOGRAMA SU ALARMPravovremeno javljanje lekaru, čim se javi neki od simptoma sindroma nervoznih creva, nije važno samo zbog ublažavanja tegoba već i zbog opasnosti da se iza njih možda krije neka bolest, poput Kronove. Zato se prvo postavlja pitanje koliko bol traje i da li dolazi do poboljšanja. Ako se, na primer, jak bol zadržava i nakon pražnjenja creva, to je znak za uzbunu. Alarmantni simptomi su i krv u stolici, nenamerni gubitak telesne mase, pojava malokrvnosti usled gubitka gvožđa krvarenjem i izraslina koja može da se napipa u trbuhu, a važna je i porodična istorija karcinoma debelog creva - kaže dr Milinić.

Stres može biti okidačNAROČITO PODLOŽNE OSETLJIVE OSOBE I PERFEKCIONISTISindrom nervoznih creva najčešće pogađa osetljive osobe, često perfekcioniste, kod kojih se simptomi obično probude u uslovima pojačane psihičke napetosti, odnosno stresa. Tu su i brojne psihičke manifestacije, od depresije do anksioznosti.- Ipak, nije dokazano da poremećaj potiče iz psihe, ali psihom se svakako može kontrolisati i ublažiti - kaže dr Milinić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track