SNIŽAVA HOLESTEROLA, A BOLJA OD LEKOVA Ova dijeta je spas za vaše srce
Foto: Shutterstock

Istraživanje

SNIŽAVA HOLESTEROLA, A BOLJA OD LEKOVA Ova dijeta je spas za vaše srce

Život -

Bolesti srca uspešnije se leče mediteranskom ishranom nego lekovima za snižavanje holesterola, tvrde stručnjaci.

Istraživanje je pokazalo da oni čija je ishrana bogata povrćem, orašastim plodovima, ribom i uljem imaju za trećinu manje šanse da prerano umru u poređenju s onima koji jedu velike količine crvenog mesa, poput govedine i maslaca.

"Dosadašnja istraživanja su se fokusirala na populaciju koja se uglavnom sastoji od zdravih ljudi", rekao je vodeći stručnjak za lečenje srca Đovani de Gaetano na globalnoj konferenciji o bolestima srca u Rimu.

Studija je tokom sedam godina pratila 1.200 osoba s istorijom srčanih napada, infarkta i zakrečenih arterija. Tokom tog vremena, 208 pacijenata je preminulo, ali što su se više pridržavali mediteranske dijete, smrtnost je bila manja.

Na konferenciji je rečeno da su oni koji su jeli uglavnom mediteransku prehranu imali 37 odsto manje šanse da umru tokom trajanja studije nego oni koji se nisu pridržavali režima ishrane koji im je prepisan po polu, godinama, vežbanju i drugim životnim navikama.

Prema poslednjim podacima iz Britanske fondacije za srce, kardiovaskularne bolesti uzrok su smrti u više od četvrtine slučajeva u Velikoj Britaniji - oko 155.000 svake godine - u proseku svakoga dana 425 ljudi premine.

Sir Dejvid Nikolson, bivši šef zdravstvenog osiguranja u Britaniji, uključio se u debatu o statinima u julu kada je kazao da je prestao da ih uzima.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track