Najnovije vesti

NIKADA NE SMETE DA ZAUSTAVLJATE KIJANJE: Muškarac (34) potpuno uništio grlo, jedva je pričao i gutao!
Foto: Profimedia

STRAŠNO!

NIKADA NE SMETE DA ZAUSTAVLJATE KIJANJE: Muškarac (34) potpuno uništio grlo, jedva je pričao i gutao!

Zdravlje

Muškarac je pokušao da zaustavi snažno kijanje toliko da je povredio grlo da je jedva gutao i govorio. No i u manje ekstremnim slučajevima, povrede su neizbežne – od pucanja kapilara do pucanja bubnih poni.

 

Stiskanje nosa kada treba da kinete u ekstremnim slučajevima, može dovesti do rupture zadnjeg dela grla, upozoravaju doktori, nakon što je Britanac teško povređen, jer je pokušavao stiskanjem nosa da zaustavi kijanje. Pacijent je nedelju dana proveo u bolnici, a obzirom na oštećenje grla hranjen je na cevčicu.

 

foto: Profimedia

 

Preko infuzije je dobijao i antibiotike kako bi se sprečila upala tkiva, a skeniranja su pokazala mehuriće vazduha u mišićima grudi ovog gospodina.

 

“Pacijent je otpušten uz savet da izbegava da ometa obe nozdrve dok kija. Zaustavljanje kijanja blokiranjem obe nozdrve i usta je opasan potez i trebalo bi ga izbegavati”, prenosi Sun.

 

foto: Profimedia

 

Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat. Ako kijanje stopiramo, sav pritisak odlazi u neki drugi deo tela koji može stradati. Sprečavanjem kijanja pritisak odlazi u uši, pa može doći do pucanja bubnih opni, gubitka sluha i vrtoglavice. Osim toga, mogu se oštetiti i kapilari u očima, odnosno, da puknu zbog pritiska. Jači nalet, pa stopiranje kijanja potencijalna je opasnost od povrede vrata.

 

Kurir.rs/The Sun, Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...