Najnovije vesti

DANIMA NISTE IŠLI U WC? Izmasirajte ovu tačku na stomaku, stručnjaci tvrde da odmah rešava zatvor! (VIDEO)
Foto: Profimedia

BRZA METODA

DANIMA NISTE IŠLI U WC? Izmasirajte ovu tačku na stomaku, stručnjaci tvrde da odmah rešava zatvor! (VIDEO)

Zdravlje

Opstipacija (zatvor) je učestala pojava kod mnogih ljudi poslednjih godina. Brz ritam života ima za posledicu to da više nemamo vremena da jedemo na miru, već se to nekako obavlja usput i nabrzinu.

Kao rezultat se osećamo naduveno i neprijatno. Postoji nekoliko ključnih faktora zatvora: nedostatak vlakana u ishrani, pijenje premalo tečnosti, promene u navikama, stres i teskoba. Osim što možete uticati na sve navedeno, tu je i vaše "dugme za veliku nuždu". Zvuči odvratno, ali stručnjaci se kunu da deluje čarobno.

Sve što treba da pritisnete je malena tačka koja se nalazi oko dva prsta ispod vašeg pupka. Posle toga bi trebalo u kratkom roku trebali osetiti potrebu za pražnjenjem creva. Pritisak treba da bude snažan, ali ne prejak da boli. Ako osetite bol, smanjite pritisak i započnite nežno i polako, a potom postupno pojačavajte pritisak. Fokusirajte se na disanje jer vas to može osloboditi stresa i bola. Ponekad je potrebno doslovno pet ili deset sekundi. Ako ne osetite promene u crevima, nastavite da pritiskate još 1 do 3 minuta. U svakom slučaju, ne držite duže od pet minuta.

Prema rečima Džona Kirkvuda iz Centra za akupresuru, "dugme" za veliku nuždu ustvari nije smešno kako zvuči.

"Ta tačka je korisna u mnogim abdominalnim stanjima, bila ona probavne, reproduktivne, menstrualne ili urogenitalne prirode. Masaža se propisuje i za proliv i za zatvor", rekao je stručnjak.

Kurir.rs/Mirror, Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja