Najnovije vesti

ŠOKANTNO OTKRIĆE! ALKOHOLNO PIĆE MOŽE DA ZAUSTAVI KARCINOM: Ovaj napitak štiti telo od raka dojke
Foto: Shutterstock

Sprečava opaku bolest

ŠOKANTNO OTKRIĆE! ALKOHOLNO PIĆE MOŽE DA ZAUSTAVI KARCINOM: Ovaj napitak štiti telo od raka dojke

Zdravlje

Poznato je koliko je alkohol opasan po zdravlje celog organizma, ali najnovija istraživanja dokazuju da jedno alkoholno piće može da spreči razvoj karcinoma dojke, piše Lepa & srećna.

Naučna istraživanja dokazuju da hemijska supstanca pod imenom resveratrol može da ima određena antikancerogena dejstva. Ovu supstancu sadrži kožica grožđa, crno vino, borovnice i brusnice. Osim na prevenciju karcinoma, ova supstanca usporava starenje mozga i smanuje rizik od demencije.Najnovija istraživanja vršena na miševima dokazuju da resveratrol utiče na protein pod nazivom p53, a zabeležena je mutacija ovog proteina kod više od 50 odsto pacijenata koji boluju od raka dojke.

Ovaj protein treba da sprečava nastanak i razvoj malignih ćelija, ali ako mutira, gubi tu sposobnost i postaje štetan. Istraživanja dokazuju da supstanca resveratrol iz crvenog vina sprečava mutaciju ovog proteina i smanjuje sposobnost širenja malignih ćelija raka dojke. Ove tvrdnje naučnici treba još dodatno da istraže, ali mnogi veruju da će supstanca iz crvenog vina biti važna u otkrivanju leka protiv opasne bolesti. Međutim, svako preterano uživanje u alkoholu je pogubno, pa stručnjaci savetuju da ne treba da pijete više od jedne čaše vina dnevno.

PROČITAJTE JOŠ:

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK ŠTITNE ŽLEZDE

KAKO DA SPREČITE RAK GRLIĆA MATERICE

KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C:

(Kurir.rs/Lepa & srećna/Foto: Shutterstock)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...