Najnovije vesti

OVO MOŽE BITI OPASNO I VEOMA BOLNO:  Šta da uradite ako vas uhvati grč tokom plivanja
Foto: Shutterstock

OPREZ

OVO MOŽE BITI OPASNO I VEOMA BOLNO: Šta da uradite ako vas uhvati grč tokom plivanja

Zdravlje

Grčevi u mišićima obično se javljaju tokom naglog istezanja stopala. Do tih problema češće dolazi tokom plivanja, za razliku od ostalih sportova, jer je stopalo gotovo stalno pod naporom.

Prva pomoć u vodi Svako ko je bar jednom doživeo da ga uhvati grč tokom plivanja zna koliko je to neprijatno. Najvažnije od svega je da čim osetite grčenje mišića, odmah prestanete s radnjom koju izvodite... Ali plivanje je jedna od retkih situacija koje to ne dozvoljavaju, bez obzira na grčenje mišića. Zato uradite sledeće: - održavajte se na površini vode i istežite i masirajte mišić čim osetite grč - što pre izađite iz vode - ako grč ne prođe za pet minuta, nastavite da masirate mišić - nemojte ići da plivate dok god grč ne prestane

Kada osetite grč, istegnite mišić u suprotnom pravcu. Na primer, ako se grč javi u zadnjem delu potkolenice - listu, rukom vucite nožne prste nagore prema sebi.

4 načina da sprečite pojavu grča

A kad sve prođe, obavezno uzmite magnezijum, više šetajte i pred spavanje izmasirajte noge da vam se ova neprijatna situacija ne bi ponovila.

1. Unosite više magnezijuma Najčešći uzrok grčeva u nogama je nedostatak magnezijuma. Namirnice poput semenki bundeva, susama, mahunarki, voća, povrća, ribe i suplementi magnezijuma sprečiće ponovnu pojavu grčeva.

2. Paradajz i banane Jedite sveže zeleno povrće, voće, žitarice i nemasne mlečne proizvode da bi vaši mišići dobili dovoljno kalcijuma, gvožda i kalijuma i mogli normalno da funkcionišu. Jedite banane i pijte sok od paradajza jer sadrže kalijum.

3. Više šetnje Lagana šetnja od 30 minuta dnevno poboljšaće cirkulaciju. Izbegavajte dugo stajanje, sedenje s prekrštenim nogama, neudobnu, tesnu obuću i visoke štikle. Kad ste u prilici, podignite noge i odmarajte ih. Umerene vežbe prijaju nogama, ali ako trčite ili plivate, neophodno je da svakih pola sata istegnete noge.

4. Kupke i ulja Tople kupke pre spavanja odlična su prevencija i sredstvo za trenutno otklanjanje bola, a najefikasnija pomoć je da potopite noge u toplu vodu. Može vam koristiti grejanje mišića termoforom. Tople obloge s lavandinim ili đumbirovim uljem nanesite na listove i blago ih masirajte. Masaža mišića umanjuje njihovu napetost.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...