Najnovije vesti

NIKAD NE TREBA DA SPAVATE U SOBI U KOJOJ JE VIŠE OD 20 STEPENI: Budite se potpuno znojavi, mokri da sve curi sa vas,  evo i zašto
Foto: Profimedia

Patite od nesanice

NIKAD NE TREBA DA SPAVATE U SOBI U KOJOJ JE VIŠE OD 20 STEPENI: Budite se potpuno znojavi, mokri da sve curi sa vas, evo i zašto

Zdravlje

Ako želite da budete načisto da ne patite od nekih teških oboljenja, onda bi trebalo uvek da spavate u sobi u kojoj je manje od 20 stepeni Celzijusa. Evo zašto je to tako.

Zamislite samo sledeću situaciju: pospani ste i ne možete da dočekate da dođete do kreveta, skidate garderobu, uvlačite se ispod pokrivača i sklapate oči. A onda samo nekoliko sati kasnije - budite se potpuno znojavi; toliko mokri da sve curi sa vas.

foto: Profimedia

U većini slučajeva samo se radi o tome da vam je u spavaćoj sobi pretoplo i da bi trebalo nešto da učinite kako biste to promenili. Ukoliko se aktivno znojite noću dva do tri meseca, onda možda imate i neki ozbiljniji problem.

Evo šta sve može biti uzrok prekomernog znojenja tokom noći.

U sobi vam je pretoplo

Ipak, smanjite temperaturu na 20 stepeni Celzijusa i manje da biste bili sigurni da vaše prekomerno znojenje nije posledica ove bezazlene nemarnosti. Ne radi se ovde samo o znojenju, jer visoka sobna temperatura suši vazduh što može da vam nadraži disajne puteve.

Imate izražen poremećaj znojnih žlezda

Ovaj poremećaj se zove hiperhidroza i može da predstavlja baš velike probleme u javnosti. Međutim, nije prijatno ni kada se vi sami u svom krevetu previše znojite. To može da vam stvara nervozu, a ovo da dodatno pogorša vaš san. Ono što je važno, ovaj problem je operabilan i rešava se samo jednom injekcijom botoksa.

foto: Profimedia

Imate noćne more

Ovo je u stvari još bezazlenije od toplote u spavaćoj sobi. Noćne more mogu da se reše jednim razgovorom sa psihologom.

Ono što je interesantno je da prekomerno znojenje izazivaju oni košmari u kojim abežite od nekoga ili nečega.

Imate hormonski poremećaj

Za hormonske poremećaje je tipično znojenje u talasima. Tako da možete biti sigurni da su vam hormoni u haosu ako se preznajate dve ili tri noći zaredom, a onda najnormalnije provedete par noći.

Ovakvo prekomerno znojenje je tipično za žene u menopauzama, ali i za popularni takozvani PMS.

Pijete antidepresene

Prekomerno znojenje je jedna od nuspojava korišćenja antidepresena. Ukoliko vam ovakvo znojenje predstavlja baš veliki problem, onda je važno da konsultujete lekara i da promenite terapiju.

foto: profimedia

Imate infekciju

Znojenje tokom noći u većim količinama može da bude znak nekog zapaljenskog procesa u telu i to bi trebalo da znate. Naime, kada je organizam u stanju mirovanja, a vi se odjednom prertvorite u golu vodu, to znači da imate neko "žarište" u telu i da vam je potrebno lečenje.

Imate limfom

Prekomerno znojenje je samo jedan od znakova karcinoma lmfnih žlezda. Ako pored toga imate često i groznicu, a i težina vam se naglo menja, vreme je da uradite tumor markere, naravno, uz konsultaciju sa svojim lekarom.

foto: Profimedia

Kurir.rs/msn.com/Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...